1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IFC, Akfen Yenilenebilir Enerji'ye ortak oluyor

IFC, Akfen Yenilenebilir Enerji'ye ortak oluyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Finans Kurumu IFC, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 16,67 oranındaki hisseleri için toplam 100 milyon Amerikan Doları...

IFC, Akfen Yenilenebilir Enerji'ye ortak oluyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Finans Kurumu IFC, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 16,67 oranındaki hisseleri için toplam 100 milyon Amerikan Doları yatırım yapacak.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Türkiye’de temiz enerji üretimini desteklemek ve enerji verimliliğini artırmak stratejisi doğrultusunda, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ortak oluyor.

eni yatırımlarla birlikte Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş’nin mevcut durumda 211 MW olan yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin yaklaşık üç katına artırılması, ve güneş ve hidroelektirik işletmelerinin yanında rüzgar enerjisi yatırımları yapması öngörülüyor.

İki kurum arasında gerçekleşen imza töreninde konuyla ilişkin açıklamalarda bulunan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “IFC gibi uluslararası piyasalarda oldukça itibarlı bir kurum ile de ortaklık sözleşmesi imzalamaktan dolayı oldukça mutluyuz. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin en önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz. Amacımız; yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların dâhil olduğu, tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan ve enerji sektörünün her alanında sürdürülebilir üretim yapacak yepyeni bir platform yaratmak. IFC’nin vereceği katkıyla bu alandaki büyüme hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

IFC’nin Akfen ile uzun süreli ve stratejik bir iş ortaklığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda IFC, Akfen’in Mersin Uluslararası Limanı eurobond ihracı ve TAV Tiblis havaalanı inşa projelerine de yatırım yapmıştı. Kapanış işlemlerinin tamamlanmasının ardından, ortaklık sözleşmesi kapsamında, IFC bir yönetim kurulu üyesi atama hakkına sahip oluyor ve böylelikle Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.’nin kurumsal yönetiminin güçlenmesini hedefleniyor.

İmza töreninde konuşan IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos ise şunları söyledi:“Yenilenebilir enerji giderek artan enerji ihtiyacını karşılama yolunda çok önemli ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor ve Türkiye bu alanda zengin kaynaklara sahip. Özel sektör bu kaynaklardan faydalanılmasında son derece kilit bir rol oynuyor. Farklı sektörlerde güçlü bir işbirliğimiz olan Akfen ile ortaklığımızı büyüterek enerji sektöründeki faaliyetlerini desteklemekten ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Akfen Yenilenebilir Enerji ortaklığı, son iki yılda IFC’nin Türkiye’de enerji sektöründe gerçekleştirdiği üçüncü ortaklık yatırımı oldu. IFC bu yatırım ile Türkiye’nin 2023 yılında toplam enerjisinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etme hedefi destekleniyor. Türkiye’de enerji sektörü son 10 yıl içerisinde sadece kamu yatırımlarına bağlı enerji üretiminden özel sektör yatırımlarını da kapsama yolunda önemli bir dönüşüm geçirdi. Dünya Bankası Grubu bu dönüşüm sürecini stratejik bir ortak olarak desteklemeye devam etti.

IFC, tüm dünyada faaliyet gösterdiği en büyük ikinci ülke olan Türkiye’de, son üç yıl içerisinde enerji sektörüne toplam 695 milyon dolar kaynak sağladı.

Önceki ve Sonraki Haberler