1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IFC`den enerji verimliliği için 60 milyon dolar

IFC`den enerji verimliliği için 60 milyon dolar

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası Grubu kuruluşlarından IFC, Finans Leasing’e KOBİ’lerin enerji verimliliği projelerini kredilendirmek üzere 60 milyon...

IFC`den enerji verimliliği için 60 milyon dolar

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası Grubu kuruluşlarından IFC, Finans Leasing’e KOBİ’lerin enerji verimliliği projelerini kredilendirmek üzere 60 milyon dolar kaynak sağladı.

Türkiye’nin önde gelen leasing şirketlerinden Finans Leasing, enerji verimliliği projelerini desteklemek için yurt dışından 60 milyon dolar tutarında finansman sağladı. Söz konusu finansman, Dünya Bankası'nın yan kuruluşlarından IFC ile IFC yönetimindeki Ortak-Yatırımcı Programı (MCPP) tarafından sağlanıyor.

40 milyon dolarlık kısmı IFC, 20 milyon dolarlık kısmı MCPP tarafından temin edilen kredinin Finans Leasing aracılığı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) ulaşması amaçlanıyor. bu sayede KOBİ’lerin maliyetlerini düşürecek, çevre dostu enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji projelerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Finans Leasing Genel Müdürü Murat Alacakaptan, IFC ile gerçekleştirilen bu işbirliği sayesinde KOBİ müşterilerine enerji verimliliği projelerini hayata geçirmeleri için kredi sağlayabileceklerini söyledi. Alacakaptan, Türkiye genelinde sürdürülebilir enerji yatırımlarının geliştirilip yaygınlaşması için yenilikçi ürünler ve fırsatlar yaratmaya devam edeceklerini de ekledi.

Enerji verimliliği, IFC’nin Türkiye’deki öncelikli yatırım alanlarından biri. IFC, Türkiye'deki KOBİ’lerde enerji verimliliğinin artmasını destekleyerek, karbon emisyonlarının azaltılması, çevreye duyarlı üretim süreçlerinin kurulması gibi bir çok önemli sosyal ve ekonomik kazanımların edinilmesine katkıda bulunuyor. 2014 yılı itibarı ile IFC bu tür projelere toplam yaklaşık 600 milyon dolar tutarında finansman desteği sağladı.

IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Finansal Kurumlar Grubu Başkanı Ed Strawderman "Türkiye’de sürdürülebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında henüz gerçekleşmemiş büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve Finans Leasing aracılığı ile Türkiye’nin bu alandaki hedeflerini desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Türk ekonomisinin çoğunluğunu oluşturan KOBİ’lerin enerji verimliliğine yapacakları yatırımlar, uzun vadede enerji alanında büyük kazanımlar sağlayacaktır" dedi.

IFC, yaklaşık 50 yıldır Türkiye’de özel sektörün kalkınmasını destekliyor. Toplam 4,3 milyar dolarlık mevcut yatırım portföyü ile Türkiye, IFC’nin küresel portföyü içerisindeki en büyük üçüncü ülke konumunda yer alıyor. IFC, Dünya Bankası Grubu Ülke İşbirliği Stratejisi (2012-2016) çerçevesinde Türkiye’de özel sektöre toplam 2.8 milyar dolar tutarında destekte bulundu.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, dünyanın sadece özel sektöre odaklanmış en büyük kalkınma kuruluşu konumunda. IFC, finansman gücü ve küresel deneyiminden faydalanarak, dünyada aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak ve zenginliğin eşit dağılımını sağlamak misyonu çerçevesinde 100’den fazla ülkede özel sektör ile birlikte çalışıyor.

IFC, 2014 mali yılında gelişmekte olan ülkelerdeki en önemli kalkınma sorunlarına çözümler üreten projelere toplam 22 milyar dolar tutarında finansman sağladı.

IFC ile işbirliği yapan Finans Leasing ise Türk leasing sektörünün ilk kurulan (1990) şirketlerinden biri.

Önceki ve Sonraki Haberler