1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İGDAŞ ikiye bölünüp satılacak

İGDAŞ ikiye bölünüp satılacak

Enerji Günlüğü - İhale hazırlıkları süren İstanbul Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin (İGDAŞ) Avrupa ve Asya olarak 2’ye bölünüp satılması planlanıyor....

İGDAŞ ikiye bölünüp satılacak

Enerji Günlüğü - İhale hazırlıkları süren İstanbul Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin (İGDAŞ) Avrupa ve Asya olarak 2’ye bölünüp satılması planlanıyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yılın başında bu sene özelleştirilecekler listesinde gösterdiği İstanbul Doğalgaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) için ihale hazırlıkları sürüyor. Yerli ve yabancı birçok grup sabırsızlıkla ihaleyi beklerken İGDAŞ için alternatif satış yöntemleri de masaya yatmış durumda. Son gündeme gelen ise İGDAŞ’ın ikiye ayrılması.

2012 yılı rakamlarına göre 5 milyon abonesi ve 5.5 milyar metreküpe yakın yıllık gaz satışı olan İGDAŞ’ın, Anadolu İGDAŞ ve Avrupa İGDAŞ olmak üzere iki blok halinde özelleştirilmesi planlanıyor. Habertürk’ten Hacer Gemici’nin haberine göre, ÖİB Anadolu yakasını 1 milyar 227 milyon dolara Sabancı ve yeni ortağı E.ON’a, Avrupa yakasında 1 milyar 960 milyon dolara Cengiz, Kolin-Limak ortaklığına verecek. Yani İstanbul’un iki yakasından devletin kasasına 3.1 milyar dolar girecek.

TALİPLERİ BEKLİYOR

İGDAŞ’ta yöntem henüz net olarak şekillenmedi ancak talipler hazırlıklara çoktan başladı. Koç Grubu, Sabancı Holding, Oyak, Kazancı Holding, Torunlar GYO, Socar, Çolakoğlu Grubu ve Gazprom’un Türkiye’deki şirketi Bosphorus İGDAŞ için yakın takipte. Fransız, Katar Varlık Fonu ve Japon Marubeni şirketlerinin de İGDAŞ’ın ihalesini bekledikleri belirtildi

İGDAŞ’TAN GELECEK PARAYI BELEDİYE ALACAK

İGDAŞ’ın özelleştirmesinden elde edilecek gelirin bir kısmı dış krediler nedeniyle Hazine’ye, kalan bölüm ise kurumun sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler