1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Iğdır’da GES için ortak aranıyor

Iğdır’da GES için ortak aranıyor

Enerji Günlüğü – Iğdır’da 12.500 dönümlük araziye sera üzeri GES projesi gerçekleştirmek için finansman ya da ortak aranıyor.Ziraat Mühendisi...

Iğdır’da GES için ortak aranıyor

Enerji Günlüğü – Iğdır’da 12.500 dönümlük araziye sera üzeri GES projesi gerçekleştirmek için finansman ya da ortak aranıyor.

Ziraat Mühendisi Bülent Boyalıoğlu Enerji Günlüğü’ne verdiği açıklamada, Iğdır’da 12.500 dönümlük tamamı organik durumda olan araziye alt tarafında sera sistemi ile bodur Iğdır kayısısı yetiştirmek ve üzerinde de GES projesi gerçekleştirmek için finansman ya da ortak aradıklarını belirtti.

Boyalıoğlu, “Iğdır ilinde kayın pederime ve ailesine ait yüzde yüz organik durumda 12.500 dönüm arazilerimiz mevcuttur. Bu arazilerde alt tarafında basit sera sistemi (içerisinde bodur Iğdır kayısı yetiştirmek hedefimiz) ve üzerinde de GES Projesi gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi.

BÖLGEYE ÖRNEK BİR GES KURMAK İSTİYORUZ

organik tarım + GES yatırımı projesi ile ilgili bilgi veren Boyalıoğlu, Iğdır ilinin Akdeniz iklimine sahip olduğunu ve Iğdır'da Portakal hariç her ürünün çok rahat bir şekilde yetiştiğini belirterek, yılın 10 ayı güneş alan Iğdır’ın güneşlenme değerleri açısından Antalya, Konya vb illerin değerlerine çok yakın olduğunu ifade etti. Bu nedenle var olan güneşi, devletin yatırım teşvik kapsamında elektrik alım garantisini de göz önünde bulundurarak, değerlendirmeyi ve bölgeye örnek teşkil edecek bir tesis kurmayı hedeflediklerini belirtti.

GES BÜYÜKLÜĞÜ FİNANSMANA GÖRE BELİRLENECEK

Kurmayı istedikleri güneş santralinin büyüklüğünün bulacakları finansman kaynağına göre belirleneceğini belirten Boyalıoğlu, “GES Bölümü ile ilgili büyüklük, bulacağımız finansman kaynağına göre belirlenecek. Örneğin 500 dönümle başladığımızda bize gereken finansman yaklaşık 35-40 milyon dolardır. Ama finansman kaynağı güçlü olursa projenin tamamı da hayata geçirilebilir. Ortaklık koşullarında anlaşmak suretiyle projeyi ortak da yapabiliriz. Veya uygun finansman şartları bulduğumuzda tek başımıza da yapabiliriz. Bu konuda açığız.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler