1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İhtiyaç sahiplerine kömür dağıtımını TKİ yapacak

İhtiyaç sahiplerine kömür dağıtımını TKİ yapacak

TTK sosyal yardım kapsamında ısınma amaçlı kömür tedarikçileri arasından çıkarıldı. Dağıtım, TKİ tarafından Aile Bakanlığının koordinasyonunda yapılacak.

İhtiyaç sahiplerine kömür dağıtımını TKİ yapacak

Enerji Günlüğü - TTK sosyal yardım kapsamında ısınma amaçlı kömür tedarikçileri arasından çıkarıldı. Isınma amaçlı kömür dağıtımı için TKİ görevlendirildi. Koordinasyonu ise Aile Bakanlığı yapacak.

İhtiyaç Sahibi Hanelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar, 7486 sayılı ve 11 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, yürürlüğe kondu. 

Bu konuda daha önce yayımlanan 7183 sayılı Cumhurbaşkanı Karar ise yürürlükten kaldırıldı. Böylece Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), kömür dağıtımıyla ilgili tedarikçiler arasından çıkarıldı.  

Karara göre il/ilçe bazında hane başına tahsis edilecek kömür miktarları; bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları, kömürün ısıl değerleri ile afet, acil durum ve benzeri unsurlar dikkate alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenecek. 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yıl içinde hane başı kömür miktarındaki değişiklik talepleri de Bakanlıkça değerlendirilecek. Yıl içindeki hane başı kömür miktarındaki değişiklikler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak. 

İHTİYAÇ HALİNDE DİĞER TEDARİKÇİLER DE DEVREYE GİRECEK

Sosyal yardım amaçlı dağıtılacak olan kömür, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve ihtiyaç halinde diğer kömür tedarikçilerinden karşılanacak. TKİ’den temine dilen kömür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından bildirilen teslim noktalarına TKİ tarafından ulaştırtılacak. Başka tedarikçilerden kömür temin edilecek olursa; kömürün nakliyesi ve boşaltımı da bu tedarikçilerin sorumluluğunda olacak.  

TKİ, dağıtım için TCDD Taşımacılık AŞ ile protokol yapabilecek. Kömürün il veya ilçe ölçeğinde hanelere dağıtımı ise valilikler in koordinasyonuyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılacak. 

Dağıtılacak olan kömür, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun kalitede olacak ve bunun sorumluluğu da tedarikçide olacak. 

TKİ’nin yapacağı kömür teslimatından doğan vergi ve harçlar ile bunlara ilişkin KDV tutarları TKİ tarafından karşılanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler