1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. İkinci el elektrikli araç sayısı bu yıl 10 bini geçecek

İkinci el elektrikli araç sayısı bu yıl 10 bini geçecek

Türkiye’de ikinci el elektrikli araç sayısının bu yıl 10 bin adeti geçmesi bekleniyor. Bu nedenle bu araçlarda kaza geçmişinin, bataryanın aldığı darbenin uzman gözüyle kontrolü tavsiye ediliyor.

İkinci el elektrikli araç sayısı bu yıl 10 bini geçecek

Enerji Günlüğü - Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, ikinci el elektrikli araçlarda batarya değişiminde maliyetin yüksek olduğunu ve bu yüzden elektrikli araçların da ekspertiz işlemlerini önemsediklerini açıkladı.

Türkiye’de sayıları 60 bini aşan elektrikli araçların, 2024 yılında ikinci el pazarındaki payını da önemli biçimde büyüteceği, yeni yılda satışa sunulacak yeni modellerle birlikte ikinci ele düşen elektrikli araç sayısında ciddi bir artış beklentisi olduğu belirtiliyor. Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, konuyla ilgili tüketicilere belirli tavsiyeler verdi. “Şu an ortalama 3 bin 500 ikinci el elektrikli araç var. Bu sayı 2024’te rahatlıkla 10 bini geçecektir” diyen Emre, belirli yaşa veya kilometreye ulaşacak bu araçlarda tüketicilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle açıkladı: 

“Örneğin yüksek güce sahip elektriklilerde ön takım ve lastikler çok çabuk aşınıyor. Bazı bölgelerdeki yol kalitesi, çukurlar, kasisler nedeniyle alttan bataryaya bir darbe alınıp alınmadığını kontrol etmek gerekiyor. Kaza geçirmişse doğru onarılmış mı dikkatlice tespit edilmeli. Radarlar, lidarlar kalibre edilmemişse yeni kazalara davetiye çıkarır. Bu tür araçların sahip olduğu elektrikli motorlar, piller çok pahalı ekipmanlardır. Değişimi aracın yarı bedelini bulabilir. Kaza geçmişi var mı, varsa doğru onarılmış mı, batarya alttan darbe almış mı? Uzman gözüyle hepsinin kontrolünü tavsiye ediyoruz.”

“EKSPERTİZ İŞLEMLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Emre, ayrıca "Şarj ömrü tıpkı telefonlarda olduğu gibi zaman içerisinde kısalır. Çok kilometre yapmış bir elektrikli aracın otomatikman pil sağlığı da düşer. Pilin değişiminde maliyet yüksek. Bu yüzden elektrikli araçların da ekspertiz işlemlerini önemsiyoruz. Diğer yandan elektrikli motorların soğutma sisteminde kaçaklar olması da büyük sorunlara yol açıyor, bu kaçaklara da bakılmalı” uyarısında bulundu.

DONANIMLAR MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Elektrikli araçların deneysel bir yönü de olduğunu, birçok adaptif güvenlik sistemiyle donatılabildiğini ileten Emre, bu sistemlerin kazalarda zarar görebildiğini söyledi ve ekledi: "Otonom, yarı otonom sürüş sistemleri gibi birçok radar ve lidar kullanan gelişmiş sistemler hasar sonrası doğru tamirat ve kalibrasyona ihtiyaç duyar. Bu donanımlar doğru çalışmadığı takdirde yeni kazalara davetiye çıkar. Kontrol listesinde mutlak olmalı.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler