1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İkinci sondaj gemisi Ocak sonunda geliyor

İkinci sondaj gemisi Ocak sonunda geliyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinden sonra ikinci bir sondaj gemisinin daha satın alındığını, geminin Ocak 2019 sonlarına...

İkinci sondaj gemisi Ocak sonunda geliyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinden sonra ikinci bir sondaj gemisinin daha satın alındığını, geminin Ocak 2019 sonlarına doğru Türkiye’ye geleceğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (DOSİDER) 25’inci yıldönümü toplantısına katıldı. Bakan Dönmez, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin bundan birkaç yıl öncesine kadar zaman zaman doğalgaz yetersizliği kaygısı içine girdiğini belirterek “Çünkü ucu ucuna giderdi işler. Hatta kimi dönemlerde çift yakıtlı bazı doğalgaz abonelerini ikinci yakıta yönlendirmiştik” dedi. 

YÜZDE 20 ARZ KAPASİTESİ FAZLAMIZ VAR 

Bugün günlük gaz çekişinde tarihi rekorlar kırılmasına rağmen böyle bir arz sıkıntısı yaşanmadığına işaret eden Bakan Dönmez “Hem boru gazı, hem LNG, hem de yeraltı gaz depolarıyla günlük 303 milyon metreküplük arz imkanımız var. Bu da ihtiyacın yüzde 20 fazlasıdır” dedi. Sürdürülebilir bir arz güvenliğinin önemini vurgulayan Dönmez, “Yeraltı depolama kapasitesinde 3.5 miyar metreküp seviyesine ulaşmış durumdayız. LNG tesisleriyle de arz kapasitemiz güçleniyor. Bunu sürekli tahkim edeceğiz. Ne bu kış, ne bundan sonraki kışlarda doğalgaz sıkıntısıyla karşılaşmayacağız” diye konuştu. 

KENDİ KAYNAĞINI BULMAK 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin arz güvenliğinin yanında, enerjisini kendi kaynaklarından sağlayacak bir ülke haline gelmenin yoluna da baktığını da vurguladı. “Doğalgazın yüzde 98-99’unu ithal ediyoruz” diyen Dönmez şunları ifade etti: 

“Sınırlarımızda ve denizlerimizde kaynaklarımızı ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Oruç Reis Karadeniz’de Barbaros Akdeniz’de sismik araştırma yaparken Fatih ile de derin denizlerimizde sondaj çalışmaları yapıyoruz. Şimdi ikinci bir sondaj gemisi daha aldık. Bugün yola çıkacak, Ocak sonu itibariyle Akdeniz’de olacak. Yani Fatih Sondaj gemisine bir kardeş gemi gelecek. Onunla da hem Akdeniz hem de Karadeniz’de sondaj çalışmalarına devam edeceğiz. Yılgınlığa düşmeden yolumuza devam edeceğiz. Verilen tüm bu emeklerin karşılığını alacağız. Hidrokarbon alanındaki çalışmalarla, doğalgazdaki devrimi diğer alanlara da yaymaya çalışacağız.”

AVRUPA’NIN GAZ GÜVENLİĞİNE KATKI 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin kendi arz güvenliğinin yanında TANAP ve TürkAkım ile Avrupa’nın gaz güvenliğine de katkı sunan kilit bir konuma geldiğini söyledi. Güneydoğu Avrupa, Kafkasya ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içinde bulunmadığı hiçbir enerji projesinin hayata geçirilemediğinin görüldüğünü ifade eden Bakan Dönmez, “Nabucco’da bunu gördük. Ancak bunu yok sayan, jeopolitiği yok sayan girişimler halen devam ediyor. Bu bölgede Türkiye’nin istemediği hiçbir enerji projesi hayata geçemez” diye konuştu. 

ENERJİ MERKEZİ TÜRKİYE  

Türkiye’yi enerji merkezi yapmakta kararlılıklarını yineleyen Enerji Bakanı Dönmez, “Enerji teknolojisi ihraç eden bir ülke olmaya doğru gidiyoruz. Bu hedeflere de inşallah kısa zamanda ulaşmış olacağız” ifadelerini kullandı. Bu çerçevede doğalgaz cihaz sanayicilerine önemli bir görev düştüğünü kaydeden Bakan Dönmez “Serbest ve rekabetçi piyasa hedefi doğrultusunda özel sektöre desteğimiz devam edecek. Özellikle teknoloji ve Ar-Ge desteklerimizi arttıracağız. Hem teknolojik gelişme sağlanacak hem de kalite standartlarımız yükselmiş, dış pazarlarda daha fazla pay almış olacağız. Doğalgaz alanında teknolojik gelişme ve yenilir her daim bize yön veren pusuladır” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler