1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği dünya ekonomisini yüzde 18 küçültebilir

İklim değişikliği dünya ekonomisini yüzde 18 küçültebilir

Önlem alınmadığı takdirde dünya ekonomisinin iklim değişikliği sebebiyle önümüzdeki 30 yıl içerisinde %18 küçülebileceği kaydedildi. Türkiye’nin riski ise yüzde 10,3. 

İklim değişikliği dünya ekonomisini yüzde 18 küçültebilir

Enerji Günlüğü - Önlem alınmadığı takdirde dünya ekonomisinin iklim değişikliği sebebiyle önümüzdeki 30 yıl içerisinde %18 küçülebileceği kaydedildi. Türkiye’nin riski ise yüzde 10,3. 

Reasürans devi Swiss Re’nin önümüzdeki 30 yıl boyunca iklim değişikliğinin sebep olacağı ekonomik tehditleri analiz ettiği Yeni İklim Ekonomisi Endeksi çalışmasına göre, 2050 yılına gelindiğinde iklim değişikliği konusunda herhangi bir hafifletici önlem alınmaması halinde küresel ölçekte %18 GSYİH kaybı yaşanacak. Paris Anlaşması hedeflerine ulaşıldığı durumda ise bu kayıp yüzde 4 olarak gerçekleşecek. 

EN ÇOK ASYA ÜLKE EKONOMİLERİ ETKİLENİYOR

İklim değişikliğinin dünya ekonomisinin %90'ını oluşturan 48 ülkeyi ne şekilde etkileyeceğini değerlendiren çalışmaya göre, en çok Asya'da yer alan ülkelerin ekonomileri etkileniyor. İklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli yaşanacağı senaryoda Çin, GSYİH'sinin yaklaşık %24'ünü kaybetme riski taşırken, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin GSYİH’sinin yaklaşık %10'u, Avrupa’nın ise yaklaşık %11’i risk altında bulunuyor.

TÜRKİYE’DE RİSK %10,3

Türkiye ise Paris Anlaşması’na uyumlu hedefler benimsemesi halinde GSYİH’de kayıp riskini %2,5 ile sınırlandırabilirken, önlem alınmadığı takdirde, GSHİY’nin yaklaşık %10,3’ünü kaybetme riski taşıyor.

iklim-ekonomi-etkisi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler