1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği için son kozlar paylaşıldı

İklim değişikliği için son kozlar paylaşıldı

Enerji Günlüğü - Paris İklim Değişikliği Konferansı öncesinde Bonn'da son bir defa bir araya gelen devletler tarafından kabul edilmiş ve yönetilebilir...

İklim değişikliği için son kozlar paylaşıldı

Enerji Günlüğü - Paris İklim Değişikliği Konferansı öncesinde Bonn'da son bir defa bir araya gelen devletler tarafından kabul edilmiş ve yönetilebilir bir metne ulaştı.

Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı (COP 21) öncesinde hükümetlerin ve devletlerin iklim müzakerecilerinin son defa bir araya geldiği Bonn İklim Müzakereleri bitti. Müzakereciler 5 gün boyunca yoğun bir biçimde ülkelerinin pozisyonlarını tartıştı.

Paris’te yapılacak olan Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak olan Fransa’nın İklim Özel Temsilcisi Laurence Tubiana, artık taraflar tarafından kabul edilmiş ve yönetilebilir bir metne ulaşıldığını belirtirken diğer bir yandan da artık her tarafın pozisyonunun ve taleplerinin bilindiğini, anlaşmaya dair tüm opsiyonların net bir biçimde masada olduğunu açıkladı.

KARARLAR LİDERLERE BIRAKILDI

Müzakerecilerin yeterince insiyatif alamadığını ve bir çok konunun liderler tarafından karar verilmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen ve bu yaklaşımı eleştiren Laurence Tubianna, “Tam da bu amaçla Paris’e liderler zirvenin başında gelecekler ve gerekli olan politik desteği sağlayacaklar.” dedi.

Laurence Tubianna, Bakanların metni içselleştirmesi, her ülkenin pozisyonunu öğrenmesi ve müzakerelerin geldiği noktayı görmesi için 8-9 Kasım’da 2 günlük bakanların katılacağı bir gayri resmi danışma etkinliği olarak Pre-COP’u da düzenliyor olacaklarını belirtti.

HERKES ELİNDEKİ KARTLARI EN SON OYNAMAK İSTİYOR

Öte yandan 900’den fazla sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu bir platform olan CAN International (Uluslararası İklim Eylem Ağı), müzakerelerin sonunda Bonn’da basın açıklaması yaptı. Müzakerelerin halen devam ettiğine vurgu yapılan basın toplantısında Bir haftalık dikkatli müzakerelerin sonunda, bazı noktalarda taraflar uyuşurken, diğer konularda ise Devlet Başkanları ve Bakanlar olmadan ulaşılabilecek en mümkün noktaya ulaşıldığı müzakereler sırasında, tarafların taslak anlaşma metnini sahiplendiğini,ülkelerin kendi pozisyonlarını olabildiğince terk ederek tartışmalı noktalarda belli bir mesafe kaydetmeyi başardığını belirtti.

CAN adına konuşan Greenpeace temsilcisi Martin Kaiser, “Herkes elindeki kartları en son oynamak istiyorlar. Ama herkesin elinde kare as yok. Bu süreç, bir yüksek riskli poker oyunu oynanmayacak kadar çok önemli. Herkes elindeki kartları açmalı ve bir takım olarak beraber oynamalı.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler