1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği kaynaklı yangınlar 94,3 milyar dolar hasar yarattı 

İklim değişikliği kaynaklı yangınlar 94,3 milyar dolar hasar yarattı 

İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarına ve yangınlara neden olduğu ve dünya genelinde 3,38 milyon kişiyi etkilediği kaydedildi.

İklim değişikliği kaynaklı yangınlar 94,3 milyar dolar hasar yarattı 

Enerji Günlüğü - İklim değişikliği kaynaklı orman yangınları küresel ölçekte 94,3 milyar dolar hasara sebep oldu.

Oxford Üniversitesi, Imperial College London ve Victoria University of Wellington araştırmacıları  sıcak hava dalgaları, şiddetli yağmur, tropik siklonlar, kuraklık ve orman yangınları gibi farklı türlerdeki aşırı hava olaylarında iklim değişikliğinin oynadığı role ilişkin mevcut bilimsel verileri özetledikleri bir çalışma yayınladı. 

Çalışmada, 2000-2020 yılları arasında iklim değişikliğine bağlı afetlerin kayıp ve hasarları hakkında da rakamlar sunuluyor. İklim değişikliği kaynaklı orman yangınlarının küresel ölçekte 3,38 milyon kişiyi etkilediği ve 94,3 milyar dolar hasara sebep olduğu belirtiliyor. 

AŞIRI HAVA DALGALARININ ETKİLERİ HAFİFE ALINIYOR

Sıcak hava dalgaları gibi bazı aşırı hava olaylarının, iklim değişikliği ile bağlantısının dünya çapında açık ve net olduğunu ve etkilerin kapsamının sigortacılar, ekonomistler ve hükümetler tarafından muhtemelen hafife alındığını buldular. 

Çalışma ayrıca, tropikal siklonlar gibi diğer aşırı hava olayları için, bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğunu ve iklim değişikliğinin her olayda oynadığı rolün sıcak hava dalgalarından daha değişken olduğunu gösteriyor.

ACİLEN DAHA FAZLA VERİYE İHTİYAÇ VAR

Yazarlar, iklim değişikliğinin etkilerinin daha güçlü hissedildiği düşük ve orta gelirli ülkelerden daha fazla veriye acilen ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Ulusal hava durumu verileri kamuya açık olmadığında bu etkilerle ilgili araştırmalar engelleniyor.  

Örnekler arasında, yolsuzluğun hava durumu raporlama tesislerine fon sağlamayı reddettiği ve büyük veri boşluklarına yol açan Güney Afrika; istikrarsız rejim değişikliklerinin ölçümleri aksattığı kuraklığa eğilimli Somali; ve hava durumu verilerinin yalnızca yüksek bir ücret karşılığında elde edilebildiği ve bu nedenle genellikle kamusal araştırmaların yapılamadığı Polonya yer alıyor.

“AŞIRI VE YOĞUN HAVA OLAYLARI ÇARPICI ŞEKİLDE ARTTI”

University of Oxford’dan çalışmanın baş yazarı Ben Clarke, “Sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yoğun yağışlar gibi daha aşırı ve yoğun hava olayları son yıllarda çarpıcı bir şekilde artarak tüm dünyadaki insanları etkiledi. İklim değişikliğinin bu olaylarda oynadığı rolü anlamak, onlara daha iyi hazırlanmamıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda karbon emisyonlarının hayatımızdaki gerçek maliyetini belirlememize de olanak tanıyor” açıklamasında bulundu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler