1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği mevcut politikalarla katlanılmaz risklere yol açacak

İklim değişikliği mevcut politikalarla katlanılmaz risklere yol açacak

IPCC, iklim değişikliğinin insan refahı ve gezegenin sağlığı için bir tehdit olduğu ve dünyaya verdiği zararın, daha önce fark edilenden daha büyük olduğunu açıkladı.

İklim değişikliği mevcut politikalarla katlanılmaz risklere yol açacak

Enerji Günlüğü - İklim değişikliğinin tarımsal verime ve insan sağlığına verdiği zararın, acil önlemlerin alınmaması halinde katlanılmaz ve geri döndürülemez risklere yol açacağı kaydedildi.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Çalışma Grubu II'nin Altıncı Değerlendirme Dönemi (AR6), “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” Raporu’na göre, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliği, toplumları ve dünyanın doğasını, insanları öldürmek, gıda üretimine zarar vermek, doğayı yok etmek ve ekonomik büyümeyi yavaşlatmak da dahil olmak üzere katlanılmaz ve geri döndürülemez risklere maruz bırakıyor; doğaya ve insanlara yönelik yaygın kayıplara ve zararlara neden oluyor.

DAHA HIZLI EMİSYON KESİNTİLERİ YAPILMALI

Raporda iklim değişikliği kaynaklı kayıp ve zararların, daha fazla ısınma ile hızla artacağına ve çoğu durumda insanların ve doğanın uyum sağlayamayacağı riskler yaratacağına dikkat çekiliyor. Emisyonlar yalnızca şu anda planlanan oranda azaltılırsa, ortaya çıkan sıcaklık artışı gıda üretimini, su kaynaklarını, insan sağlığını, kıyı yerleşimlerini, ulusal ekonomileri ve doğal dünyanın çoğunun hayatta kalmasını tehdit edecek. Daha hızlı emisyon kesintileri bunu önlemenin tek yolu olacak. Mevcut emisyon politikaları ve taahhütleri, dünyayı yaklaşık 2,3-2,7°C ısınma rotasına sokuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler