1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği rekor sıcaklık ihtimalini 5 kat arttırabilir

İklim değişikliği rekor sıcaklık ihtimalini 5 kat arttırabilir

İklim değişikliğinin etkisiyle Türkiye’nin Batı yarısı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde rekor sıcakları 5 kat daha fazla olası hale getireceği kaydedildi. 

İklim değişikliği rekor sıcaklık ihtimalini 5 kat arttırabilir

Enerji Günlüğü - Climate Central'ın yayınladığı yeni analiz, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Avrupa'nın büyük bölümünde rekor kıran sıcaklık tahminini beş derece daha arttırabileceğini gösteriyor.

Bu hafta beş günlük süre için yapılan tahminler, Avrupa'nın büyük bir kısmının alışılmadık derecede sıcak koşullar yaşama potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. İklim değişikliğinin hava durumu üzerindeki etkisinin erken tahmin edilmesine olanak tanıyayan İklim Değişikliği Endeksi (Climate Shift Index, CSI) kullanılarak yapılan analizler, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu sıcaklığı çok daha olası hale getirdiğini gösteriyor.

İklim Değişikliği Endeksi’nin verilerine göre, Türkiye’nin batı yarısı ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklim değişikliği rekor sıcakları 5 kat daha fazla olası hale getirecek. 

TAHMİN EDİLEN SICAKLIKLAR

Maksimum günlük sıcaklıkların Avrupa anakarasında uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması bekleniyor. Bu dönemde en yüksek sıcaklık anomalilerinin Fransa ve kuzey İspanya'da görülmesi bekleniyor. Bu bölgelerde sıcaklıkların üç gün boyunca normalden 10°C daha sıcak olması bekleniyor. Avrupa'nın diğer bölgeleri ise normalden 5°'den fazla daha sıcak olacak.

AVRUPA KENTLERİNDE NORMALİN 10 DERECE ÜZERİNDE SICAKLIKLAR

Avrupa'nın 369 büyük kentinde 22 Ağustos'tan itibaren üç gün boyunca hava sıcaklığının normalin 10°C üzerinde olacağı tahmin ediliyor. 

İspanya, Güney Fransa, İsviçre, İtalya, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kosova ve Türkiye'nin çoğunluğu bu 5 gün boyunca ortalama 5 CSI değerine ulaşıyor, yani iklim değişikliğinin bu olayı en az 5 kat daha olası hale getirmesi bekleniyor. Bu durum, bu bölgelerde istisnai bir iklim değişikliği olayı yaşandığını gösteriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler