1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği Rus şirketlerin gündeminde

İklim değişikliği Rus şirketlerin gündeminde

Enerji Günlüğü - CDP Rusya 2014 İklim Değişikliği Raporu'na göre, şirketlerin % 89'u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ediyor.CDP Rusya...

İklim değişikliği Rus şirketlerin gündeminde

Enerji Günlüğü - CDP Rusya 2014 İklim Değişikliği Raporu'na göre, şirketlerin % 89'u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ediyor.

CDP Rusya 2014 İklim Değişikliği Raporu'na göre,şirketlerin yüzde 89’u iklim değişikliğini iş stratejilerine entegre ederken, yüzde 33’ünde yönetim iklim değişikliğine karşı teşvik edici önlemler alıyor, yüzde 56’sı ise karbon emisyonu düşürme hedefi koyuyor.

Rapora göre, fiziksel iklim parametrelerindeki değişiklikler Rusya’da görülen en önemli risklerden biri olarak sunuluyor. Bunun yanı sıra; iklime bağlı gelişmelerden kaynaklanan değişiklikler ise fırsat olarak görülüyor. Raporda, yasal düzenlemelerle meydana gelebilecek değişiklikler hem bir risk hem de bir fırsat olarak ele alınıyor.

RAPOR SONUÇLARI MOSKOVA'DA AÇIKLANDI

2014 yılında Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Coca Cola Foundation’ın desteği ile yürütülen CDP Rusya operasyonu kapsamında “CDP Rusya 2014 İklim Değişikliği Raporu” Moskova’da gerçekleştirilen etkinlik ile açıklandı.

CDP Rusya 2014 İklim Değişikliği Raporu, Rusya’daki şirketlerin iklim değişikliğine yönelik yönetim politikaları, kurumsal stratejileri, iklim riskleri ve fırsatları gibi konuları ele alıyor. Rapor, CDP’nin standart iklim değişikliği soru formuna yanıt vermesi için yüzlerce uluslararası kurumsal yatırımcı tarafından davet edilen en büyük Rus şirketlerinin yanıtlarını analiz ediyor.

RAPORA 14 RUS ŞİRKETİ YANIT VERDİ

CDP Rusya operasyonu kapsamında Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yönetimi ile 2014 yılında en yüksek yanıt verme oranlarına ulaşıldı. CDP’ye 2014 senesinde toplam 14 Rus şirketi yanıt verdi. Cevap verenler arasında Rusya’nın enerji devleri Gazprom, Lukoil, Novatek ve Surgutneftegas, en büyük çelik üreticisi Evraz, Arkhangelsk Pulp ve Kağıt Fabrikası ve diğer büyük piyasa oyuncuları yer alıyor. Davet alan şirketler arasında CDP’ye doğrudan yanıt vermek Rusya dışındaki ana şirketlerinin sunduğu verilere atıfta bulunan şirketler de yer alıyor.

Şirketlerin cevapları EY Rusya ekibi tarafından CDP’nin derecelendirme metodolojisine göre derecelendirildi ve şirketler iklim saydamlığı ve iklim performansı alanlarında aldıkları puanlara göre sıralandı. Moskova’da gerçekleştirilen Rapor lansmanı esnasında gerçekleştirilen ödül töreninde lider firmalara ödülleri verildi. 2014’te en yüksek iklim saydamlığı puanını, CDP’ye 2014’te ilk kez yanıt veren Arkhangelsk Pulp ve Kağıt Fabrikası elde etti. Gazprom, Novatek ve Evraz da iklim saydamlığı kapsamında gösterdikleri sürekli çabadan ötürü ödüllendirildiler.

Raporun önsözünü CDP CEO’su Paul Simpson, raporun giriş yazısını ise Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Dr. Melsa Ararat yazdı.

Yanıt veren şirketlerin yüzde 78’i doğrudan (Kapsam 1) ve yüzde 67’si dolaylı (Kapsam 2) emisyon verilerini açıkladı. Verilerini üçüncü taraflarca doğrulatan şirketler tüm yanıt verenler içinde yüzde 33’e ulaştı.

Rus hükümetinin sera gazı raporlama ve düzenleme çalışmalarının ışığında, Rus şirketlerinin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini yatırımcıların, müşterilerin, hükümetin ve diğer paydaşların bilgisine sunabilmesi için CDP raporu ve konferansı önemli bir rol üstlendi.

Konferansa, aralarında Bakanlık temsilcilerinin, Rus şirketlerinin, çeşitli resmi makamların, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerin, basın ve yayın organlarının temsilcilerinin de bulunduğu 100’den fazla konuk katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler