1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği ülkelerin gelir eşitsizliğini şiddetlendirecek

İklim değişikliği ülkelerin gelir eşitsizliğini şiddetlendirecek

Ekonomistler iklim değişikliğinin ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğini şiddetlendireceği uyarısında bulundu. 

İklim değişikliği ülkelerin gelir eşitsizliğini şiddetlendirecek

Enerji Günlüğü - Ekonomistler iklim değişikliğinin ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğini şiddetlendireceği uyarısında bulundu. 

New York Üniversitesi Politika Enstitüsü tarafından 738 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre, ekonomistlerin %89'u iklim değişikliğinin ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğini şiddetlendireceğini belirtiyor. Ankete katılanların %70'i, ülkeler içerisindeki eşitsizliğin de gezegenin ısınmasıyla artacağını düşünüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE MALİYET UYARISI

Araştırmaya katılan ekonomistler, iklim değişikliğinin her yıl trilyonlarca dolar zarara mal olmasını önlemek amacıyla "acil ve etkili" şekilde harekete geçilmesi gerektiğini ve aksi halde maliyetlerin, net emisyon azaltımının maliyetlerinden çok daha yüksek olacağını belirtiyor. Ekonomistlerin üçte ikisi, yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın faydalarının, maliyetlerinden daha fazla olacağını dile getiriyor. 

Ankete katılan ekonomistlere göre mevcut ısınma eğiliminin devam etmesi durumunda iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zararlar, 2025’e kadar yıllık 1,7 trilyon dolara, 2075 yılına kadar ise yaklaşık 30 trilyon dolara (öngörülen GSYİH'nin %5'ine) ulaşacak.

Ekonomistlerin %74'ü, iklim değişikliğiyle mücadele için "acil ve etkili şekilde harekete geçilmesi gerektiği” yargısına kesinlikle katılıyor. Bu yüzde, anketin bundan önce gerçekleştirildiği 2015 yılındaki %50 seviyesinin oldukça üzerinde.

 

Önceki ve Sonraki Haberler