1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliği ve sağlık ilişkisi yakından izlenecek

İklim değişikliği ve sağlık ilişkisi yakından izlenecek

Enerji Günlüğü - Fas’ta gerçekleştirilen COP22 İklim Zirvesi’nde, Lancet Countdown: Sağlık ve İklim Değişikliği Hakkında Gelişmeleri İzleme Girişimi...

İklim değişikliği ve sağlık ilişkisi yakından izlenecek

Enerji Günlüğü - Fas’ta gerçekleştirilen COP22 İklim Zirvesi’nde, Lancet Countdown: Sağlık ve İklim Değişikliği Hakkında Gelişmeleri İzleme Girişimi kuruldu. 

Sağlık bilimi dergisi Lancet, Uluslararası ve disiplinler arası bir araştırma girişimi olan Lancet Countdown'ı Marakeş İklim Zirvesi'nde kamuoyu ile paylaştı. Girişim, iklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini izleyecek ve analiz edecek. Bu amaçla da alanında uzman 48 kişiyi bir araya getiren ve 16 uluslararası organizasyonla birlikte çalışan girişim, hazırladığı raporları yıllık olarak, saygın bir uluslararası tıp dergisi olan The Lancet’te yayımlayacak. 

İklim değişikliği ve halk sağlığı arasındaki ilişki, her geçen gün daha açık bir şekilde görünüyor. Lancet Countdown, çıkış noktasını Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun 2015 yılı bulgularından alıyor. Bulgulara göre iklim değişikliği hem “insan sağlığı için çok yıkıcı bir risk oluşturuyor“ hem de eğer doğru adımlar atılırsa “21. Yüzyılın küresel sağlık alanındaki en büyük fırsatını sunuyor.”

HER GÜN 18 BİN KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR

İklim değişikliği ve sağlık arasındaki ilişkinin kanıtlarının daha detaylı bir şekilde sunulması, acilen harekete geçmenin önemini daha net bir şekilde ortaya koyacak. Hava kirliliği nedeniyle her gün tahmini 18.000 kişi hayatını kaybediyor. Hava kirliliği bu nedenle dünyanın en büyük çevresel sağlık tehdidi. Dünya Bankası, hava kirliliğinin, iş gücü kaybı nedeniyle küresel ekonomiye yıllık 225 milyar Amerikan Doları’na mal olduğunu tahmin ediyor. Ulaşımdan ve fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan CO2 ve diğer sera gazı salımları, hem hava kirliliğinin, hem de iklim değişiklinin en büyük sorumlularından. 

İklim değişikliğiyle mücadelenin insan sağlığı ve ekonomiye yapacağı katkılar ve mücadelenin etkilerinin uzun vadeli olacağı düşünüldüğünde, harekete geçme gerekliliği her zamankinden daha acil.

Lancet Countdown’ın üç ay boyunca Londra, Marakeş, Lima, Kampala, Pekin ve San Francisco’da etkinlikler gerçekleştirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler