1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler izlenebilecek

İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler izlenebilecek

İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler Avrupalı kurumlardan oluşan bir konsorsiyumun geliştirdiği akılllı telefon uygulamasıyla izlenebilecek.

İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler izlenebilecek

Enerji Günlüğü - İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler Avrupalı kurumlardan oluşan bir konsorsiyumun geliştirdiği akılllı telefon uygulamasıyla izlenebilecek.

İklim değişikliğiyle birlikte yaygınlaşan sivrisinekler artık Avrupalı kurumlardan oluşan bir konsorsiyumun geliştirdiği akılllı telefon uygulaması Mosquito Alert ile izlenebilecek. Dün tanıtılan uygulama vatandaşların, bölgelerindeki sivrisineklerin fotoğraflarını çekmesine ve böylece bilim insanları ile kamu yetkililerinin tehlike arz edebilecek türlerin varlığını izlemelerine imkân sağlıyor.

Uygulama son beş yıldır İspanya'da başarıyla kullanılıyor ve şimdi aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 Avrupa ülkesinde kullanıma sunuluyor. 

İklim değişikliği sebebiyle, önümüzdeki birkaç yıl içinde, pek çok sivrisinek türünün yaşam alanını genişletmesi ve Dang Humması, Chikungunya Ateşi, Batı Nil Ateşi, Sarı Humma ve Japon Ansefaliti gibi hastalıkların ortaya çıkabileceği coğrafi alanın genişleyeceği tahmin ediliyor. Bu coğrafi alan Türkiye’nin de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesini de kapsıyor.

2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonları artmaya devam ederse, 2080 yılı itibarıyla Avrupa'da 400 milyon insanın, Aedes cinsi sivrisineklerin sebep olduğu Zika, Chikungunya Ateşi ve Dang Humması gibi hastalıklara neden olabilecek viral bulaşmalara maruz kalacağı tahmin ediliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler