1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim-Der: Fosil yakıtta diyet yetmez, acilen terkedilmeli

İklim-Der: Fosil yakıtta diyet yetmez, acilen terkedilmeli

Önder Algedik, iklim değişikliğiyle mücadelede başarı için fosil yakıt kullanımını azaltmanın yetmeyeceğini belirterek "Fosil diyeti değil, sıfır fosil" anlayışının benimsenmesini önerdi.

İklim-Der: Fosil yakıtta diyet yetmez, acilen terkedilmeli

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü - Önder Algedik, iklim değişikliğiyle mücadelede başarı için fosil yakıt kullanımını azaltmanın yetmeyeceğini belirterek "Fosil diyeti değil, sıfır fosil" anlayışının benimsenmesini önerdi. 

İklim, Enerji, Çevre Sorunları Araştırma Derneği (İklim-Der) Başkanı Önder Algedik, 22-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu’nda 6.Hükümetlerarası İklim Raporu’nu (IPCC) değerlendirecek. Forum öncesinde fosil yakıt tüketimine ilişkin görüşlerini paylaşan Algedik, “Kısa zamanda fosil yakıt kullanımını terk edip iklim dostu enerjiye geçiş yapmamız büyük önem taşıyor” dedi.

onder-algedik-foto-1.jpgAVRUPA İLE MAKAS ÇOK AÇILDI

Türkiye’de binalar kaynaklı karbon emisyonunun her geçen yıl katlanarak arttığını vurgulayan İklim-Der Başkanı Algedik, fosil yakıt kullanımında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile makasın marjinal bir biçimde açıldığını ifade etti. Algedik, “2005’te AB binalarda enerji verimliliğini çok etkin bir biçimde uyguladı ve 1990’da 100 birim olan tüketim 2005’te 108 birime, 2019’da 92 birime düştü. Buna karşın Türkiye’de binalar 2019’da 167 birim enerji tüketti” dedi.

BİYOKÜTLE YOK EDİLMİŞ

Algedik, AB’de 1990-2019 arası binalarda enerji tüketiminin %8 azalırken Türkiye’de %67 artmasının arkasında binalarda fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin %235 artması ve biyokütlenin de %79 azalmasının olduğuna dikkat çekTİ. İklim-Der Başkanı“Bu resim sonucunda Türkiye’de binalar kaynaklı emisyonlar %140 artmış. Bunun nedenleri çok açık: Birincisi binalarda enerji verimliliği politikaları terk edilmiş, binalar enerji bağımlı hale gelmiş. İkincisi; fosil yakıt bağımlılığı artmış, üçüncüsü ise biyokütle enerjisi yok edilmiş” diye konuştu.

ACİL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR

IPCC raporuna göre Türkiye’nin 2050’den çok önce emisyonları sıfırlaması ve şu anki salımlarının altı katını idareli kullanması gerektiğini söyleyen Algedik, “Bu aslında çok acil bir dönüşüm anlamına geliyor. Önümüze üç bacaklı bir yol haritası var: Birincisi acil olarak fosil yakıtları bırakmalıyız. Bunun için en güçlü aday tabii ki kömür. Kömür santrallerini ve yakan tesisleri çok kısa sürede kapatmak gerekiyor. Bu kolay değil ama bir zorunluluk. Petrol ve gaz tüketimini de hızlı bir şekilde azaltmalıyız. İkinci olarak binalarda, ulaşımda, hayatın her yerinde enerji verimliliği politikaları şart. Atılacak adımların sonrasında kalan boşluk için de iklim dostu enerjiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler