1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İklim hedefi için kömürden çıkış on yıl erken gerçekleşmeli

İklim hedefi için kömürden çıkış on yıl erken gerçekleşmeli

Yeni bilimsel çalışmalara göre, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefine ulaşabilmek için hükümetlerin, kömürü öngörülen tarihten on yıl önce, 2040 yılında terk etmesi gerekiyor.

İklim hedefi için kömürden çıkış on yıl erken gerçekleşmeli

Enerji Günlüğü - Yeni bilimsel çalışmalara göre, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefine ulaşabilmek için hükümetlerin, kömürü öngörülen tarihten on yıl önce, 2040 yılında terk etmesi gerekiyor.

Düşünce kuruluşu Climate Analytics, son yayınladığı raporla iklim değişikliğini 1,5°C ile sınırlamak için kömürden elektrik üretiminin 2040’a kadar sonlandırılması gerektiğini ortaya koydu. Bu konuda gerçekleştirilen analizler, kömürden çıkış tarihi olarak 2050 yılını belirlemişti. Analize göre ayrıca gelişmiş ülkelerin, dünyanın geri kalanından daha hızlı olarak, 2030 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırması gerekiyor. 

Kömürden çıkış tarihinin iki faktör sebebiyle öne çekilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki, hükümetlerin Paris İklim Zirvesi'nden bu yana kömür kullanımını azaltmayı önceliklendirmeyen tutumu. Diğeri ise, geçtiğimiz yıl Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlayabilmek için emisyonların düşüş hızına dair, 2015 yılındaki verilerden ve projeksiyonlardan daha net bir tablo ortaya koymuş olması.

Bu durum dört önemli tarihi ön plana çıkarıyor;

• Küresel ölçekte kömür kaynaklı emisyonların 2020 yılı itibarıyla düşüşe geçmesi,

• Küresel ölçekte elektrik üretiminde kömürün payının 2030 yılına kadar 2010 seviyesine göre %80 azaltılması,

• OECD ülkelerinin kömür kullanımını 2030 yılına kadar tamamen sonlandırması,

• 2040 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallerin kapatılması gerekiyor.

İLERLEME YETERSİZ

Rapora göre, kömürlü termik santrallerden kaynaklanan emisyonların önümüzdeki yıldan itibaren düşüşe geçmesi bekleniyor. Ancak bu yeni analize göre bu yetersiz. İlerlemenin yetersizliği, yeni termik santral projelerinin iptali yanında, önümüzdeki on yılda kömürden elektrik üretimindeki düşüşün çok daha hızlı biçimde gerçekleşmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler