1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim mücadelesine KOBİ’ler de katılmalı

İklim mücadelesine KOBİ’ler de katılmalı

UNDP yetkilisi Damiano Borgogno, iklim hedeflerine ulaşılabilmesi için küçük ölçekli işletmelerin sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

İklim mücadelesine KOBİ’ler de katılmalı

Enerji Günlüğü - BM Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi Damiano Borgogno, Paris İklim Zirvesi’nde belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için özel sektörün ve özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin de iklim değişikliğiyle mücadele sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi Damiano Borgogno İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde gerçekleştirilen 3. Karbon Zirvesi’nin açılışında bir konuşma yaptı. Borgogno, küresel iklim değişikliğine karşı verilen karbon azaltma taahhütlerinin hayata geçirilmesinde politika ve düzenlemelerin kolaylaştırıcı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, özel sektörün ve özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin de iklim değişikliğiyle mücadele sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi. 

VERİ GELİŞTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

“Paris Anlaşması’nın bir sonu yok. Her beş yılda bir güncelleme gerekiyor” diyen Borgogno şunları ifade etti: 

“Tabii ki öncelikli uygulama alanlarının belirlenmesi önemli. Bir başlangıç ve senaryolar oluşturulup, uygulama hedefleri, uygulama etkilerinin ölçülmesi gerekiyor. Veri toplamasıyla ilgili olarak kapasite geliştirilmesi gerekiyor. Raporlama ve izlemeyle ilgili olarak Türkiye bağlamında da bir envanter hazırlanması gerekiyor. TÜİK gerçekten bu bağlamda çalışıyor. Bu çok önemli bir şey. Bu tip istatistiklerin de üretilmesi gerekiyor.” 

SAĞLAM KURUMSAL DÜZENLEMELER LAZIM

Borgogno, iklim değişikliğiyle mücadelenin çevresel yaklaşımın ötesine geçirilmesi gerektiğini vurgularken şöyle devam etti: 

“Sağlam kurumsal düzenlemeler yapılırsa bu konuda daha iyi sonuçlar alabiliriz. Hangi kısımlar hangi bakanlıklar tarafından icra edilmelidir, bunlar önemli. Mevcut teknolojilere erişim konusunda da yeni bir anlayışa erişmemiz gerekiyor. İklim finansmanı, kaynakların mobilize edilmesi, özel sektörün dahil edilmesi ve uygulanabilir projelerin ilgi çekici hale getirilmesi veya verim sağlayan projelerin hayata geçirilmesi önemli.”

Borgogno, orta ve küçük ölçekli şirketlerin de iklim değişikliğiyle mücadele sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirterek “Ve fırsatlar geliştirmeliyiz, Paris Anlaşması’nın ekonomide yol açacağı etkiler konusunda bu şirketleri bilgilendirmeli, biinçlendirmeliyiz” diye konuştu. 

İKLİM İÇİN YENİ MÜFREDAT

Damiano Borgogno, iklim değişikliğiyle mücadele için Paris Anlaşması ile ilgili konuların siyasi liderlere ve karar vericilere ulaştırılması amacıyla ciddi bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Borgogno, “Aynı şekilde üniversitelere, öğrencilere, vatandaşlara ulaştırılması konusunda da aynı şeyler yapılmalı. Üniversitelerde müfredatların da zaman içinde değiştirilmesi, geliştirilmesi gerekiyor belki” dedi. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler