1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İlave HES’lerde kaynak katkı payı %30’a düşürüldü

İlave HES’lerde kaynak katkı payı %30’a düşürüldü

Aynı akarsu üzerindeki ilave HES’lerde DSİ’ye ödenmesi gereken kaynak katkı payı oranı, %50’den %30’a düşürüldü. 

İlave HES’lerde kaynak katkı payı %30’a düşürüldü

Enerji Günlüğü - Aynı akarsu üzerindeki ilave HES’lerde DSİ’ye ödenmesi gereken kaynak katkı payı oranı, %50’den %30’a düşürüldü. 

Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Düzenlemeye göre, elektrik üretimi amaçlı su kullanım hakkı anlaşması için başvuru yaparken bundan böyle imza sirküleri istenmeyecek; yetki belgesinin noter tasdikli örneği ile imza beyanı yeterli olacak. 

İKP %50’DEN %30’A DÜŞÜRÜLDÜ
Yeni Yönetmelik uyarınca; aynı akarsu üzerinde ikinci bir hidroelektrik (HES) tesisi kurmak isteyenlerin, ilave HES’ten elde edilecek elektrik üretimi gelirinden her yılın Ocak ayında İlave Hidroelektrik Kaynak Katkı Payı (İKP) adı altında Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödemesi gereken tutar, %50’den %30’a düşürüldü. 

Ayrıca İKP hesaplamasında kullanılan İKP=ExK1x1/2x1/100 formülünde geçen 1/2 oranı da 3/10 olarak değiştirildi. 

GEÇİCİ TEMİNATLARIN İADESİ
Yönetmeliğin teminat ve hizmet bedelleriyle ilgili Geçici 1. maddesine ilave edilen bir hükümle, süresinde müracaat edilmiş olması kaydıyla mevcut üretim veya otoprodüktör lisanslarını ya da lisans/önlisans başvurularını sonlandırmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru yapan şirketlerden başvurusu uygun bulunanların, EPDK tarafından DSİ’ye bildirilmesi durumunda şirketlerin varsa DSİ’deki geçici teminat mektupları iade edilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler