1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Ilıkcan: Jeotermal sondajında isabet oranı yüzde 90

Ilıkcan: Jeotermal sondajında isabet oranı yüzde 90

Geo Energy Holding CEO’su Selçuk Ilıkcan, jeotermal sondajlarında kaynağa ulaşma oranının yükseldiğini söyledi.

Ilıkcan: Jeotermal sondajında isabet oranı yüzde 90

Enerji Günlüğü - Geo Energy Holding CEO’su Selçuk Ilıkcan, dünyada ve Türkiye’de jeotermal arama sondajlarında geçmişe oranla daha gelişmiş teknoloji ve yöntemler kullanıldığı için daha yüksek olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtti.

Eskiden jeotermal sondajlarındaki başarı oranının en fazla yüzde 50’lerde bulunduğunu selcuk-ilikcan.JPGkaydeden Selçuk Ilıkcan, “Bugünkü sondajlarda başarı oranı yüzde 90’larda. Dünya Bankası jeotermali yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye Kalkınma Bankası üzerinden kullandırdığı 40 milyon dolar kadar bir hibe var. Bu hibe bir sigorta mekanizması olarak değerlendiriliyor” dedi.

Yatırımcıların harcamalarının bir kısmını Dünya Bankası hibesi ile geri alabildiklerini anlatan Selçuk Ilıkcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de jeotermal yatırıma yabancıların ilgisi de bir hayli fazla. Dünyada jeotermal kaynaklara sahip devletler megavat başına ortalama 70-100 dolar olan alım garantisi verirken, YEKDEM’in yenilenmesiyle Türkiye’de megavat başına 95-115 dolar arasında bir alım garantisi veriliyor. Bu da yerli ve yabancı yatırımcı ilgisini oldukça artıyor.” 

KULLANIM ALANI GENİŞLİYOR

GEH CEO’su Selçuk Ilıkcan, 150 derecenin üzerinde ısıya sahip jeotermalin hidrojen üretiminde kullanılabileceğini, 90 derecenin üstündeki ısılarda elektrik elde edilebildiğini anlattı. 60 derece üstü jeotermal ile endüstriyel kurutma, 45-50 dereceden itibaren gıda kurutması yapılabileceği bilgisini de veren Ilıkcan şöyle konuştu:

“35-40 dereceden itibaren sera ısıtması, 10 dereceden itibaren balık yetiştiriciliği mümkün. Tüm bu işlemler bitikten sonra yukarı çıkardığınız jeotermal akışkanı yeniden ısınmak üzere kaynağına geri gönderiyorsunuz. Dünya çekirdeği ısı üretmeye devam ettikçe sonsuz bir enerji üretiminden bahsediyoruz” dedi. Bugün Türkiye’de 158 bin evin jeotermalle ısıtıldığını kaydeden Ilıkcan, “Doğalgaza göre 8’de 1 daha düşük maliyetli yerli ve milli bir kaynaktan bahsediyoruz. Türkiye’de de geliştirmiş olduğumuz yerli AGS Teknolojileri ile 5-6 milyon evi jeotermalle ısıtabiliriz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler