1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ilısu HES’in yüzde 55’i bitti

Ilısu HES’in yüzde 55’i bitti

Enerji Günlüğü - Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatının yüzde 55’lik kısmının geride kaldığı açıklandı. kültür varlıklarının...

Ilısu HES’in yüzde 55’i bitti

Enerji Günlüğü - Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatının yüzde 55’lik kısmının geride kaldığı açıklandı. kültür varlıklarının tespiti ve belgelenmesi, anıt eserlerin yerinde korunması veya taşınması ile baraj göl alanında kalmayan Yukarı Hasankeyf’in güçlendirilmesi çalışmaları yapılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun evsahipliğinde yapılan Ilısu Projesi ve Kültürel Mirasın Korunması Çalışmaları toplantısında özellikle Ilısu Barajı ve HES Projeleri Kültürel Miras Çalışmaları detaylı olarak ele alındı.

KAZI ÇALIŞMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI

DSİ tarafından 1998-2012 yılları arasında arkeolojik çalışmalara 58,8 milyon TL ödeme yapıldığı kaydedilen toplantıda, kazı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı bildirildi. Belgeleme çalışmalarının da tamamlandığı kaydedilen toplantıda, Hasankeyf’te sular altında kalacak kültür varlıklarının taşınması için yapılacak ihalenin 2013 yılında gerçekleştirileceği, 2014 yılında da taşınma işlemlerine geçileceği ifade edildi.

Yapılacak çalışma ile Hasankeyf’te su altında kalacak yapılardan Zeynel Bey Türbesi, bütüncül olarak arkeopark alanına taşınacak. Orta Kapı, Yukarı Kapı, Süleyman Han Cami, Koç Cami, Kızlar Cami, Er-Rızk Cami, Yamaç Külliyesi’nin mimari ve dekoratif unsurları arkeopark alanına taşınacak. Süleyman Han Cami, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Köprüsü’nün de yeni yerleşim alanında rekonstrüksiyonu ile yerinde korunmasına yönelik projeleri yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler