1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. İlk MİLRES kurulumu gerçekleştirildi

İlk MİLRES kurulumu gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - MİLRES Projesi kapsamında geliştirilen 500 kw gücündeki prototip türbin, İstanbul’da Terkos Gölü civarına kuruldu.Milli Rüzgâr...

İlk MİLRES kurulumu gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - MİLRES Projesi kapsamında geliştirilen 500 kw gücündeki prototip türbin, İstanbul’da Terkos Gölü civarına kuruldu.

Milli Rüzgâr Santrali Projesi kapsamında tamamen milli imkânlarla geliştirilen 500 kw gücündeki prototip türbin tamamlanarak İstanbul Arnavutköy’de Terkos Gölü civarına kuruldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk Milli Rüzgar Santrali (MİLRES)’in 500kW gücündeki prototip türbin kurulumunun yapıldığını Twitter üzerinden duyurdu.

HEDEF 2.5 MW ÜZERİ TÜRBİN

Bakan Işık Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında, “TÜBİTAK-Enerji Bakanlığı işbirliğiyle hedefimiz 2,5 MW üzeri türbinleri geliştirip ticarileştirerek Türkiye’de rekabetçi bir rüzgâr sanayinin kurulmasına öncülük etmek” ifadelerini kullandı.

EPDK'YA İZİN BAŞVURUSU YAPILDI

Öte yandan kurulumu yapılan prototip türbinin, yakında bulunan trafodan şebeke bağlantısının yapılması amacıyla EPDK Elektrik Dairesi Başkanlığı’na izin başvurusunda bulunuldu.

Bir kamu ARGE projesi olan ve TÜBİTAK-Enerji Bakanlığı işbirliğiyle geliştirilen MİLRES, 2.5 MW lık endüstriyel ölçekte elektrik üretimi yapan rüzgar türbinlerinin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesini hedefliyor. Projenin uzun dönemli hedefi ise toplam 40 gigavat rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulumu için yurtdışına çıkacağı hesaplanan 40 milyar dolarlık kaynağın yüzde 25’inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanması ve böylece 10 milyar dolarlık kaynağın yurtdışına çıkmasının önlenmesi.

Projenin 1. asamasinda 9 degisik üniversite ve kurumdan 98 arastirmaci ve 23 lisansüstü ögrenci görev alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler