1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İlke kararı HES’lerin önünü açtı

İlke kararı HES’lerin önünü açtı

Enerji Günlüğü – Doğa Derneği dün Resmi Gazete’de yayınlanan İlke Kararı (Sayı: 29086) ile doğal sit alanlarının çoğunda HES’lerin (hidroelektrik...

İlke kararı HES’lerin önünü açtı

Enerji Günlüğü – Doğa Derneği dün Resmi Gazete’de yayınlanan İlke Kararı (Sayı: 29086) ile doğal sit alanlarının çoğunda HES’lerin (hidroelektrik santraller) önünün açıldığını açıkladı.

Doğa Derneği bir basın açıklaması yaparak, 12 Ağustos 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İlke Kararı (Sayı: 29086) ile doğal sit alanlarının çoğunda HES’lerin (hidroelektrik santraller) önünün açıldığını söyledi.

12 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Doğal Sit Alanlarında Planlanan Hidroelektrik Santralleri Projelerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik İlke Kararı” Anadolu doğasını yok oluşa götüren mevzuat değişiklikliklerinin son halkası olduğunu belirten Dernek, gerekçesi “Doğal sit alanlarında yapılacak HES Projelerine ilişkin Bölge Komisyonlarına gelen başvuruların değerlendirilmesinde bilimsel temele dayalı karar alma bütünlüğünü sağlamak” olarak açıklanan ilke kararında belirli istisnai kriterleri taşımayan doğal sit alanlarında HES’lerin yapılmasına izin verildiğini ifade etti.

‘Anadolu’nun Doğası Geri Dönüşsüz Yok Ediliyor’ denilen açıklamada, geldiğimiz noktanın, doğal sit alanlarının topyekun, geri dönüşsüz yok oluşu ile sonuçlanan bir biyoçeşitlilik krizi olduğu ifade edildi.

Doğa Derneği olarak, diğer ilgili oluşumlarla birlikte bu karara karşı hukuki mücadele başlatacaklarını belirten Dernek, Doğal Sit Alanlarında HES’lerin önünü açan bu ilke kararına karşı olmalarının nedenini ise şöyle ifade etti:

“12 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Doğal Sit Alanlarında Planlanan Hidroelektrik Santralleri Projelerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik İlke Kararı” Anadolu doğasını yok oluşa götüren mevzuat değişiklikliklerinin son halkasıdır. 4 Nisan 2014 tarihinde Sulak Alanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle sulak alanlar önemlerine gore kategorileştirmiştir. Bu ilke kararında da aynı yaklaşımın sergilendiğini vedoğal sit alanlarının belirli istisnai kriterlere gore ayrıştırıldığını görüyoruz. Türkiye’nin doğa koruma mevzuatını ortadan kaldırmaya yönelik olarak benimsenen bu yöntem, korunan alanların yıllardır devam eden koruma statülerini fiilen sıfırlamaktadır.

Bu karar, bugüne kadar HES’lere karşı verilen birçok hukuki mücadelenin altlığını yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu karar ile, Alakır, Fırtına, Fındıklı, Papart gibi birçok vadide HES’lerin önü tamamen açılacaktır.

İlke kararında belirtilen istisnai kriterleri taşımayan doğal sit alanları bu ilke kararı ile doğrudan HES’lere açılacaktır. Doğal sit alanlarının ilke kararında belirtilen istisnai kriterlere sahip olup olmadığı ise, yine ilgili bakanlıkların ve HES şirketlerinin belirleyeceği uzmanlarca değerlendirilecektir. İşverenleri HES yatırımcıları ve ulusal enerji politikasını HES’lere indirgemiş bakanlıklar olan uzmanların hazırladığı birçok raporun bilimsellik ve hakikatlerden uzak olduğunu şimdiye kadar sayısız örnekte gördük.Bu ilke kararı kapsamında hazırlanacak raporların ve şaibeli değerlendirme süreçlerinin yine doğanın yok oluşuna hizmet edeceği açıktır.

Bu ilke kararı, doğal sit alanının ekolojik bütünlüğü için yaşamsal öneme sahip olmasına rağmen nehirlerin sit alanı sınırları içerisinde yer almayan havzanın yüksek kotlarında HES yapımına izin vermektedir. Bu, doğal sit alanının yaşam verdiği tüm canlılar ile birlikte yok olmasına neden olacaktır.

Bu ilke kararı tepeden inme olup, doğal sit alanı ve çevresinde yaşayan halkların kendi yaşamlarına ve geleceklerine dair hayati öneme sahip kararların verilme sürecine katılım hakkını göz ardı etmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler