1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ING, petrol fiyatında artış öngörüyor

ING, petrol fiyatında artış öngörüyor

ING, önümüzdeki yıl küresel petrol talebinde 1,7 milyon varil/gün civarında bir artış bekliyor. Bu artışın yarısının ise Çin’den gelmesi bekleniyor.

ING, petrol fiyatında artış öngörüyor

Enerji Günlüğü - 2023 yılında küresel petrol piyasalarında daralma bekleyen ING, ortalama Brent petrolü fiyatını 104 dolar/varil olarak öngörüyor.

Hollanda merkezli banka ING’nin 2023 Enerji Görünümü raporuna göre 2023 yılında düşen Rusya petrol arzı ve OPEC+ arz kesintilerinin etkisiyle küresel petrol piyasasının daralması bekleniyor. 2023'e kadar daha sıkı bir pazar beklentisi göz önüne alındığında, üretim kesintilerinin orta vadede daha istikrarsızlaştırıcı olabileceği belirtiliyor.

Petrol fiyatlarının mevcut seviyelerden daha yüksek işlem görmesi gerektiği belirtilen raporda, belirsizlikler saklı tutularak  ICE Brent petrolün varil fiyatının 2023'te ortalama 104 dolar olacağı tahmin ediliyor.

RUSYA’NIN ÜRETİMİ GÜNDE 1,8 MİLYON VARİLE KADAR DÜŞECEK

Petrol piyasasında Rusya’ya uygulanan ambargoya rağmen Rusya’nın 2022 yılı Ekim ayında petrol ihracatı bir önceki yıla göre günde yalnızca yüz bin varil düşüşle 7,7 milyon varil/gün oldu. Bununla birlikte ambargonun etkilerinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelmesi ve Rusya arzının 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre 1,6-1,8 milyon varil/gün civarında düşmesi bekleniyor. G-7 fiyat tavanının ise fiyat etkeni nedeniyle Rus petrol arzı üzerinde şimdilik çok az doğrudan etkisinin olması bekleniyor. 

ABD ARZI DAHA MÜTEVAZİ BÜYÜYECEK

ABD ham petrol arzının 2022'de günde 600 milyon varilden daha az büyüyerek ortalama 11,8 milyon varil/gün olacağı tahmin ediliyor. 2023 için arzın çok daha mütevazi şekilde 500 milyon varil/günden daha az büyüyerek yaklaşık 12,3 milyon varil/gün olacağı tahmin ediliyor. 

PETROL TALEBİNDEKİ BÜYÜMENİN YARISI ÇİN’DEN BEKLENİYOR

Bununla birlikte, talebin bu yıl daha ılımlı bir şekilde 2 milyon varil/gün artarak Covid öncesi seviyelerin altında kalacağı tahmin ediliyor. 2023 için ise talebin 1,7 milyon varil/gün civarında büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin yaklaşık %50'sinin ekonomik toparlanma beklentisiyle Çin'den gelmesi bekleniyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler