1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İngiltere ve Danimarka elektrik bağlantısında milyarlık anlaşma

İngiltere ve Danimarka elektrik bağlantısında milyarlık anlaşma

İngiltere ve Danimarka arasındaki ilk denizaltı kablo bağlantısı olan Viking Link projesinde konvertör istasyonlarını Siemens, kabloları da İtalyan Prysmian ve Danimarkalı NKT sağlayacak. 

İngiltere ve Danimarka elektrik bağlantısında milyarlık anlaşma

Enerji Günlüğü - İngiltere ve Danimarka arasındaki ilk denizaltı kablo bağlantısı olan Viking Link projesinde konvertör istasyonlarını Siemens, kabloları da İtalyan Prysmian ve Danimarkalı NKT sağlayacak. 

İngiltere ve Danimarka’yı birbirine bağlayan, dünyanın en uzun bağlantılı enerji iletim ağı projesinin bir parçası olarak 1.1 milyar euro değerinde kablo ve konvertör tedarik anlaşması imzalanacak. Danimarkalı iletim sistemi operatörü (TSO) Energinet ve İngiliz çok uluslu elektrik ve gaz kurumu National Grid plc ortaklaşa geliştirdikleri hattın kablo tedariği için İtalyan Prysmian Powerlink ve Danimarkalı NKT şirketlerini seçerken, konvertör istasyonları tedariği için Alman Siemens’i tercih etti. Anlaşmaların Ağustos ayı sonuna kadar imzalanması bekleniyor. 

ÜÇ ŞİRKET UYGUN GÖRÜLDÜ

Bu çerçevede Siemens AG, iki konvertör istasyonu teslim edip kuracak. Bu istasyonların inşaatının önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.

İtalyan Prysmian Group şirketlerinden Prysmian Powerlink S.r.l., 700 milyon euro değerindeki anlaşma ile hattın denizaltından geçen güzergahı için toplamda 1.250 km denizaltı kablosu ve İngiltere sınırları içinde yaklaşık 135 km kara kablosu sağlayacak. Ayrıca enerji iletim ağının tasarım, üretim ve montajını üstlenecek. 

Danimarkalı grup NKT ise, projenin Danimarka kıyısından Jsingland'ın güneyindeki Revsing'ta elektrik şebekesi trafo merkezine kadar uzanacak 75 km'lik bağlantı için yaklaşık 150 km 525-kV MI yüksek voltajlı DC karasal güç kablosu tedarik etmek için 90 milyon Euro tutarında bir sözleşme imzaladı. NKT’nin çalışmalara gelecek yıl başlaması bekleniyor.

HAT 2023’TE DEVREYE ALINACAK

İngiltere’nin elektrik maliyetlerini azaltarak; güvenli, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiyi 1,4 milyondan fazla eve ulaştıracak olan HVDC kablo sistemi; İngiltere’nin Lincolnshire kentindeki Bicker Fen’de bulunan konvertör merkezini, Danimarka Güney Jutland’daki Revsing’de bulunan konvertör merkezine bağlayacak.

İngiltere, Hollanda, Almanya ve Danimarka sularından geçecek ve iki ülke arasında 1.400 MW’a kadar elektrik gücünün iletilmesini sağlayacak hattın 2023 yılında tamamıyla devreye alınması bekleniyor. Proje, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklardan üretilen elektrik erişimini arttırarak 1.4 milyondan fazla haneye çıkarmayı amaçlıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler