1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İnsansız kömür çıkarma denemeleri başladı

İnsansız kömür çıkarma denemeleri başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye'de, insansız kömür çıkaran mekanize kömür çıkarma sistemlerinin denemesine başlandı.Bloomberg'in haberine göre, Madenlerde...

İnsansız kömür çıkarma denemeleri başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye'de, insansız kömür çıkaran mekanize kömür çıkarma sistemlerinin denemesine başlandı.

Bloomberg'in haberine göre, Madenlerde iş güvenliği konusundaki en son teknolojiler, İzmir'deki Madencilik Fuarı'nda sergilendi. Madenlerde hayat kurtaran sistemlerinin sergilendiği fuarda, ilgiyi en fazla "mekanize kömür çıkarma makinesi" çekti.

Kütahya Tavşanlı'daki Türkiye Kömür İşletmelerine ait Ömerler Yeraltı İşletmesi'nde denenen sistemle, 2 bin 500 personelin çıkardığı kömür, 300 bakım onarım işçisi ile çıkarılabiliyor. Teknoloji ile bir günde 7 bin ton kömür üreterek rekora imza attı. Sistem, hidrolik tahkimatlar, kömür kesme makinesi ve zincirli konveyör ile bir sistem olarak galerinin içine yerleştiriliyor. Uzaktan kumanda ya da tahkimat sistemi üzerindeki valflerle de idare edilebilen sistem, çalışmaya başladığında kazma kürek kullanmadan, patlatma yapmadan kömür çıkarabiliyor.

Her madene göre özel tasarımla üretilebilen bu teknolojinin Soma ve Ermenek'teki kazalar sonrası maden firmalarından yoğun talep gördüğü ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler