1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İpek Enerji petrol buldu

İpek Enerji petrol buldu

Enerji Günlüğü - İpek Doğal Enerji, sondajı tamamlanan Koza-1 kuyusunda petrole rastladı. Bulunan petrolün ekonomik değerinin tespiti için çalışmalar...

İpek Enerji petrol buldu

Enerji Günlüğü - İpek Doğal Enerji, sondajı tamamlanan Koza-1 kuyusunda petrole rastladı. Bulunan petrolün ekonomik değerinin tespiti için çalışmalar devam ediyor. 

Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde iki kuyuyla arama faaliyetlerini sürdüren İpek Doğal Enerji, sondajı tamamlanan Koza-1 kuyusunda petrole rastlandığını duyurdu. Bulunan petrolün ekonomik değerinin tespiti için çalışmalara devam edildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şirketimizin sahibi olduğu iki adet petrol arama ruhsatı bulunmaktadır. Sınırları birbirlerine yakın olan bu ruhsatların her ikisinde de faaliyetler yürütülmektedir. Şirketimizin ilk arama kuyusu olan Koza-1 petrol arama kuyusunda 4178 metrelik sondaj tamamlanmış ve sondaj faaliyeti esnasında bir çok metrajda yüksek oranda doğalgaz okuması kaydedilmiştir. Bununla birlikte; kuyu tamamlama çalışmaları kapsamında yapılan testlerde 4030 metre civarında petrol ve 4050 metre civarında kondenseyte (yüksek kaliteli petrol) rastlanmıştır. Kalitesi kantitatif olarak da tespit edilmiş olan bu hidrokarbon üretiminin, ekonomik getirisinin limitli olduğu hesaplanmıştır. Üretimin arttırılması ve ekonomik miktara ulaşabilmek için hem geleneksel kuyu tamamlama yöntemleri hem de geleneksel olmayan (unconventional) yöntemler (testler, analizler, prosesler-reprosesler, yorum ve değerlendirmeler) üzerinde çalışılmakta ve bu konuda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından destek alınmaktadır. Bu çalışmalarla birlikte amaçlanan, üretim miktarının ekonomik seviyelere ulaştırılmasıdır.

Diğer bir arama kuyumuz İpek Koza-1'in sondajına 30 Ekim 2012 tarihinde başlanmıştır. Toplam derinliği 3000 metre olarak hedeflenen kuyuda 2180 metreye kadar başarı ile ulaşılmasına rağmen bu metrajda jeolojik ve tektonik sebeplerden ötürü sondajda teknik problemler yaşanmıştır. Birbirinden farklı teknik yöntemler kullanılarak uzun süre sorunlar aşılmaya çalışıldıysa da kuyuda ilerleme sağlanamadığından yüzey lokasyonu az miktarda kaydırılarak sondaja yeniden başlanmıştır. 05 Temmuz 2013 itibariyle sondaj 1800 metrede başarı ile devam etmektedir. Yaklaşık 3000 metre civarında hedeflenen rezervuar seviyeye girilecektir.” 

İPEK PETROL'E SİİRT'TE RUHSAT SÜRESİ UZATIMI

Önceki ve Sonraki Haberler