1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. iPhone 6, ekranını güneş enerjisi teknolojisine borçlu

iPhone 6, ekranını güneş enerjisi teknolojisine borçlu

Enerji Günlüğü – Tanıtımı dün gerçekleştirilen iPhone 6’nın süper ince ekranı güneş enerjisi teknolojisi için geliştirilen yöntem ile üretildi.Dün...

iPhone 6, ekranını güneş enerjisi teknolojisine borçlu

Enerji Günlüğü – Tanıtımı dün gerçekleştirilen iPhone 6’nın süper ince ekranı güneş enerjisi teknolojisi için geliştirilen yöntem ile üretildi.

Dün ABD’de tanıtımı yapılan ve Türkiye'de satış tarihi 26 Eylül olarak belirlenen iPhone 6’nın kırılmaya ve çizilmeye daha dayanıklı süper ince safir kristal ekranı güneş enerjisi teknolojisi için geliştirilen PIE adlı bir yöntem ile üretildi.

‘ATOMİK DÜZEYDE BİR ET DİLİMLEYİCİSİ’

Bu süper ince ekran, PIE adı verilen ve Twin Creeks Technologies tarafından icat edilen bir yöntem ile yapılıyor. PIE ile yüksek enerji protonları safir veya silikon gibi kristal bir metalde yakılıyor ve yaklaşık 20 mikron derinliğindeki bir materyale aktarılıyor. Isıtma sırasında birbirlerine sıkıca bağlı olan iyonlar kabarcık oluşturarak ince kristal dilimlerine ayrılıyorlar ve bunlar da ekran olarak ya da LED’ler veya güneş hücreleri için substrat olarak kullanılabiliyor. Bu, bir nevi atomik düzeyde bir et dilimleyicisi olarak düşünülebilir.

KÖTÜ ZAMANLAMA SEKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ GETİRDİ

Bu teknoloji üzerinde uzun yıllardır çalışma yapılıyor olsa da ticari potansiyele sahip olması henüz yeni yeni gelişiyor. Teknolojinin ilk geliştirilmiş şekli olan Hiperion, bir grup bilim adamı tarafından 20-30 yıldır geliştirilmeye çalışılıyordu. Ancak Hiperion’un çıkışı güneş enerjisi sektöründeki düşüş ile aynı zamana denk geldiği için güneş sektöründe kullanılamadı.

Ardınan GT Advanced Technologies, Twin Creeks’in varlıklarını yaklaşık 10 milyon dolara satın alarak Apple ekranlarını bu teknolojiyle üretmeye başladı. Teknolojinin bu sayede güneş enerjisi alanında da kullanımının gerçekleştirileceğine inanılıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler