1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İptal edilen Artvin’deki Hanlı HES'te yeni proje

İptal edilen Artvin’deki Hanlı HES'te yeni proje

Hanlı Enerji, Artvin’in Şavşat ilçesinde işletmekte olduğu Hanlı HES’i büyütüyor. Şirket, 7,5 MW’lık Hanlı Regülatörü 1, Yükleme Havuzu 1, Cebri Boru 1 inşa edecek.

İptal edilen Artvin’deki Hanlı HES'te yeni proje

Enerji Günlüğü - Artvin’de Hanlı Dere üzerinde bir kısmı işletilmekte olan Hanlı HES projesinde bir regülatör daha kurulması için proje revizyonu yapıldı. Santralin önceki devam projesi ise Danıştay tarafından kesin olarak iptal edildi.

Çoruh Havzası’nda, Artvin İli, Şavşat İlçesi, Hanlı ve Kireçli Köyleri sınırlarında Hanlı Dere üzerinde bir kısmı işletilmekte olan Hanlı Regülatörü ve HES projesi genişletilime projesi gözden geçirilerek yeniden ÇED Süreci başlatıldı. Öte yandan santralde daha önceki devam projesi Danıştay tarafından kesin olarak iptal edildi.

SANTRALİN 1,6 MW'LIK KISMI İŞLETMEDE

2021 yılında Hanlı Regülatörü 2, Yükleme Havuzu 2, Cebri Boru 2 ve 1,682 MW kapasiteli Santral Binası inşaat çalışmaları tamamlanarak işletilmeye başlandı. Halihazırda Hanlı Dere’nin 1.383,00 m. talveg kotunda bulunan Hanlı Regülatör 2 yapısından alınan sular 1.780 m. kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına 2.975 m. uzunluğunda Cebri Boru 2 ile ulaştırılmakta ve burada türbinlenerek enerji üretiliyor.

Yaklaşık 10 milyon TL değerindeki proje kapsamında Hanlı Enerji, Hanlı Regülatörü 1, Yükleme Havuzu 1, Cebri Boru 1 inşa edecek. Hanlı Regülatör 1 yapısından alınacak sular 1.780 m. kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına 3.775 m. uzunluğunda yapılacak Cebri Boru 1 yapısı ile ulaştırılacak ve burada türbinlenerek enerji üretilecek. Hanlı Regülatörü ve HES projesinin kurulu gücü 7,5 MW olacak. 

PROJENİN GEÇMİŞİ

Proje ilk olarak Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından 3,547 MW olarak planlandı. Hanlı HES için 2018 yılında verilen ÇED olumlu kararı bölge halkı tarafından yargıya taşındı. Bölgedeki erozyon tehlikesine dikkat çeken Rize İdare Mahkemesi, projenin çevreye vereceği sebepler nedeniyle ÇED olumlu kararını iptal etti. Bunun üzerine Şirket, projede bazı iyileştirmeler yaparak ve kurulu gücü 9,373 MW’e çıkararak ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölge halkı bu kararı da yargıya taşıdı. Danıştay’a giden davada Danıştay, karar düzeltme yolunu da kapalı tutarak Hanlı HES projesinin yapımının durdurulmasına karar verdi. Karar 18 Mart 2023 tarihinde duyuruldu.

Hanlı Regülatörü ve HES projesi için Akyurt Enerji Üretim A.Ş. adına 7,854 MWm / 7,500 MWe kurulu güç değeri için EPDK tarafından Üretim Lisansı verilmiştir. Hanlı Regülatörü ve HES projesi inşaat çalışmaları aşamasında Hanlı Enerji Üretim A.Ş.’ye devredildi.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler