1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak, Batı Kurna 1’de ExxonMobil hisseleri için görüşüyor

Irak, Batı Kurna 1’de ExxonMobil hisseleri için görüşüyor

Irak Petrol Bakanlığı, ABDli ExxonMobil şirketinin Batı Kurna 1 petrol sahasındaki hisselerinin satışı için diğer enerji şirketleri ile görüşüyor. 

Irak, Batı Kurna 1’de ExxonMobil hisseleri için görüşüyor

Enerji Günlüğü - Irak Petrol Bakanlığı, ABDli ExxonMobil şirketinin Batı Kurna 1 petrol sahasındaki hisselerinin satışı için diğer enerji şirketleri ile görüşüyor. 

OPEC’in ikinci büyük petrol üreticisi Irak, Amerikan petrol devi ExxonMobil’in ülkenin Güney-Doğu'sunda yer alan ve dünyanın en büyük petrol sahalarından biri olan Batı Kurna 1 petrol sahasındaki yüzde 32,7'lik hissesini satacağını doğruladı. Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcebbar Luaybi, ExxonMobil'in buradaki hisselerinin satışı için seçeneklerin tartışıldığını açıkladı. ExxonMobil’in buradaki payının yaklaşık 500 milyon dolar tutarında olduğu tahmin ediliyor.

Irak ExxonMobil’in sahadaki hisselerini başka bir ABDli şirket tarafından alınmasını isterken, ExxonMobil’in hisse satışı için Çinli şirketler ile görüştüğü kaydediliyor.

Batı Kurna 1 petrol sahasında üretilebilir petrol rezervi 20 milyar varilin üzerinde. Sahada Çinli PetroChina’nın yüzde 32.7, Japon Itochu’nun yüzde 19.6, Endonezyalı Pertamina’nın yüzde 10 ve Irak Petrol OEC’nin yüzde 5 hissesi bulunuyor.

KERBELA’DAKİ RAFİNERİ 2022’DE DEVREYE GİRECEK

Luaybi ayrıca, Kerbela kentinde yapımı devam eden petrol rafinerisinin 2022 yılı Eylül ayında faaliyete başlayacağını kaydetti. Rafinerinin Irak’ın petrol ürünü ithalatını yüzde 90 oranda azaltması bekleniyor. 

"65 DOLARIN ALTINDA FİYAT BEKLEMİYORUM"

Luaybi, OPEC+’nın üretimi azaltma kararlarını gevşeten anlaşmasının petrol fiyatlarını normal düzeylerde tutmaya yardımcı olacağını ve petrolde düşük fiyat endişesi yaratmaması gerektiğini belirterek, “65 doların altında fiyat beklemiyorum” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler