1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak, Kerkük petrolü boru hattı için ihale düzenleyecek

Irak, Kerkük petrolü boru hattı için ihale düzenleyecek

Enerji Günlüğü - Bağdat Yönetimi, Kerkük-Ceyhan boru hattının IŞİD tarafından zarar verilen Irak ayağının yerini alacak yeni boru hattı için bir...

Irak, Kerkük petrolü boru hattı için ihale düzenleyecek

Enerji Günlüğü - Bağdat Yönetimi, Kerkük-Ceyhan boru hattının IŞİD tarafından zarar verilen Irak ayağının yerini alacak yeni boru hattı için bir hafta içinde bir ihale düzenleyecek.

Irak Petrol Bakanı Cabbar El Luaybi, Kerkük'ten petrol ihracatı için yeni bir petrol boru hattı inşaa edilmesi amacıyla bir hafta içinde ihaleye çıkmayı planladıklarını söyledi. Luaybi, Viyana'da yaptığı açıklamada yeni boru hattının günde 300 bin varil petrol taşıma kapasiteli olacağını, Kerkük'te hali hazırda günlük üretimin 80 bin varil olduğunu vurguladı.

Kerkük’ün 1 saat kadar güneybatısında yer alan Beyci kentindeki petrol rafinerisinden başlayacak olan yeni boru hattı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kuzeybatı sınırında yer alan Fişhabur kasabasına kadar uzanacak.

Irak hükümet güçlerinin Kerkük'ün ve ülkenin kuzeyindeki petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Kerkük'ten petrol sevkıyatı Ekim ortasında durmuştu.

KERKÜK PETROLÜ RAFİNERİLERE YÖNLENDİRİLECEK

Öte yandan Iraklı bir petrol yetkilisi, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giden boru hattının kullanımı konusunda Kürt bölgesel yetkilileriyle anlaşmazlık sürdüğü için, hükümetin Kerkük petrol sahalarından çıkarılacak üretiminin büyük bölümünü bundan sonra Irak'taki rafinerilere yönlendirmeyi planladığını söyledi.

Irak'ın "yakın gelecekte" günlük 30 bin varil ham petrolü Kerkük'ten İran'ın Kermanşah rafinerisine sevk etmeye başlayacağını belirten yetkili ayrıca, Kerkük petrol sahalarından çıkarılacak üretiminin büyük bölümünü bundan sonra yerel rafinerilere yönlendirilmesinin, Irak'ın güneyinden yapılacak sevkıyatlar için daha fazla ham petrol sağlayacağını söyledi.

BAĞDAT, KERKÜK-CEYHAN BORU HATTININ IRAK AYAĞINI YENİDEN KURACAK 

 
Önceki ve Sonraki Haberler