1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak Kürt Yönetimi`nden Bağdat`a petrol payı uyarısı

Irak Kürt Yönetimi`nden Bağdat`a petrol payı uyarısı

Enerji Günlüğü - Kürt Bölgesel Yönetimi, Merkezi Irak hükümetinin petrol geliri payını geç ve eksik göndermeyi sürdürmesi halinde farklı çözümler...

Irak Kürt Yönetimi`nden Bağdat`a petrol payı uyarısı

Enerji Günlüğü - Kürt Bölgesel Yönetimi, Merkezi Irak hükümetinin petrol geliri payını geç ve eksik göndermeyi sürdürmesi halinde farklı çözümler bulacağı uyarısında bulundu.

Bütçenin eksik ödenmesine tepkili olan IKBY hükümeti, Bağdat’ın bu tutumunu sürdürmesi halinde “başka siyasi ve ekonomik çözümler bulma yoluna gideceği” uyarısında bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, hükümetin resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, “Kürdistan hükümetinin, SOMO şirketine teslim ettiği petrol miktarına karşılık bütçedeki payı gönderilmedi. Bağdat, bu şekilde bütçe yasasını uygulamadı” ifadesini kullandı.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami de Bağdat’ın, anlaşmayı uygulamamak için “teknik hileler” aradığını ileri sürdü. Hawrami, “Irak hükümeti, Kürdistan yönetiminin teslim ettiği petrol miktarı yerine SOMO’nin sattığı oranı dikkate alıyor. Ancak bütçe yasasında mesele açık bir şekilde belirtilmiştir. Hesaplanması gereken SOMO’nun sattığı miktar değil, Kürdistan bölgesinin teslim ettiği orandır” diye konuştu.

Merkezi hükümet ile bölgesel Kürt hükümeti arasında 2 Aralık 2014’te imzalanan anlaşmaya göre Erbil yönetimi, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde günlük 550 bin varil petrol ihraç edecek. Buna karşılık Bağdat yönetimi ise Kürtlerin bütçedeki yüzde 17’lik payını gönderecekti. Anlaşmadan sonra Kürt yönetimi belirtilen miktarda Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol ihraç etmeye başladı. Ancak merkezi hükümet, “bütçede para yok” gerekçesiyle Kürt yönetiminin beklediği payı eksik gönderdi.

Önceki ve Sonraki Haberler