1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak Kürt Yönetimi`nden petrolde bağımsızlık kararı

Irak Kürt Yönetimi`nden petrolde bağımsızlık kararı

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY), 2016 yılında petrol ihracını merkezi hükümetten bağımsız olarak gerçekleştirme kararı aldı.İKBY...

Irak Kürt Yönetimi`nden petrolde bağımsızlık kararı

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY), 2016 yılında petrol ihracını merkezi hükümetten bağımsız olarak gerçekleştirme kararı aldı.

İKBY Parlamentosu Maliye ve Ekonomik İlişkiler Komitesi Başkanı Başkanı İzzet Sabır, Bloomberg’e verdiği demeçte, Bağdat’ın 2015 federal bütçesinde Erbil’e göndermesi gereken yüzde 17’lik payı vermediğini hatırlatarak, 2016 yılında merkezi Irak hükümetine petrol sevkiyatını durdurma ve petrol ihracını bağımsız olarak gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade etti.

Sabır, merkeziyönetimin 2016 yılında da bu taahhüdünü yerine getirmeyeceğini kaydederek, “Petrol fiyatları düşük seviyede. Hükümetin 2015 yılındaki geliri ise, tahminlerin yarısı oranında gerçekleşti ve en iyi ihtimalle 50 milyar dolar oldu” ifadelerini kullandı.

İKBY’nin merkezi hükümete taahhüt ettiği günlük 550 bin varil petrolü göndermesi halinde, Bağdat’ın ayda yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen bütçe payını gönderemeyeceğini de belirten Sabır, “Kürt yetkililer durum değerlendirmesi yaptı ve bağımsız olarak petrol ihracatı yapmaya karar verdi” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler