1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak merkezi hükümetinden kınama ve yasal işlem

Irak merkezi hükümetinden kınama ve yasal işlem

Enerji Günlüğü - Irak'ta merkezi hükümeti, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki sahalarda üretilen ham petrolün, Türkiye ile Kuzey Irak arasında...

Irak merkezi hükümetinden kınama ve yasal işlem

Enerji Günlüğü - Irak'ta merkezi hükümeti, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki sahalarda üretilen ham petrolün, Türkiye ile Kuzey Irak arasında inşa edilen yeni boru hattı üzerinden ihracına onay vermedi.

Irak Petrol Bakanlığı, IKYB Petrol ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın merkezi hükümetin onayını almadan aldığı Türkiye'ye ham petrol pompalama kararının Irak anayasasında yer alan doğal kaynaklarla ilgili maddelere aykırı olduğu gerekçesiyle, konuyla ilgili olarak yasal işlem başlatılacağını açıkladı. Bakanlık ayrıca, Türk-Irak boru hattını kullanan Türk hükümeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ'ı da kınadı.

Bakanlık açıklamasında, IKBY Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı'nın, yeni inşa edilen boru hattıyla Türkiye'ye petrol akışına başlandığını ilan etmesinden duyulan üzüntü dile getirilerek, "Irak'ta çıkarılan hidrokarbon, petrol ve gazın ihracı, Irak Petrol Bakanlığı ile Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO) yetkisi dahilindedir. Bu nedenle IKBY'de üretilen petrol ve gazın alım ve satımıyla ilgili olarak SOMO dışındaki makamlarla anlaşma imzalayacak olan şahıslar ya da şirketler aleyhinde kanuni işlem başlatılacaktır" denildi.

ARALIK 2013'TE İMZALANAN ANLAŞMAYA AYKIRI

Açıklamada, “Bu durum, merkezi hükümet, IKBY ve Türk hükümetleri arasında Aralık 2013'te imzalanan ve Türkiye'nin IKBY'de üretilen petrolün ancak Irak Petrol Bakanlığı'nın onayıyla ihracına izin verilmesini taahhüt ettiği anlaşmaya aykırıdır" ifadesi kullanıldı.

ŞEHRİSTANİ ONAY VERMEDİ

Irak'ın enerjiden sorumla başbakan yardımcısı Hüseyin İbrahim El- Şehristani ise yaptığı açıklamada, Bağdat'ın Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrolünün Türkiye üzerinden ihracatına başlanmasına onay vermediğini bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler