1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak ön ödemeli petrol satışını askıya aldı

Irak ön ödemeli petrol satışını askıya aldı

Irak, petrol fiyatlarında yaşanan artış sonrasında, ön ödemeli petrol satışı için Çinli ZenHua Oil ile yapmış olduğu anlaşmayı dondurdu. 

Irak ön ödemeli petrol satışını askıya aldı

Enerji Günlüğü - Irak, petrol fiyatlarında yaşanan artış sonrasında, ön ödemeli petrol satışı için Çinli ZenHua Oil ile yapmış olduğu anlaşmayı dondurdu. 

Irak, petrol fiyatının 40 dolar/varil seviyesinin üzerine çıkmayacağı endişesi ile kamu finansmanını güçlendirmek için tarihinde ilk kez yapmış olduğu ön ödemeli petrol satış anlaşmasını askıya aldı. Irak Petrol Bakanı Ihsan Abdul Jabbar, BBC'ye verdiği demeçte ön ödemeli petrol satış anlaşmasının dondurulduğunu duyurdu. Jabbar, Kasım ayından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 62 oranında artmasından dolayı anlaşmayı aktif kılmamaya karar verdiklerini kaydetti. 

Irak, 3 Ocak'ta Çinli ZenHua Oil ile Ocak 2021-Aralık 2025 dönemi için 2 milyar dolarlık ön ödemeli petrol anlaşmasını imzalamıştı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile nakit sıkıntısı çeken Irak, Pekin’den uzun vadeli petrol arzı karşılığında peşin ödeme almak amacıyla anlaşmayı imzalamıştı.

Irak, Kasım ayında petrol tüccarlarından beş yıllık bir tedarik anlaşması için teklif vermelerini istemişti. Bağdat, alıcının bir yıllık tedarik için peşin ödeme yaparak, ayda 4 milyon varil veya günde yaklaşık 130.000 varil sevkiyatı yapmayı önermişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler