1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak tahkime başvurdu

Irak tahkime başvurdu

Enerji Günlüğü - Irak Merkezi Yönetimi Türkiye ve BOTAŞ aleyhine Uluslararası Ticaret Odası’na tahkim başvurusunda bulunduğunu bildirdi.Enerji Bakanı...

Irak tahkime başvurdu

Enerji Günlüğü - Irak Merkezi Yönetimi Türkiye ve BOTAŞ aleyhine Uluslararası Ticaret Odası’na tahkim başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi petrollerinin ihraç edilmeye başlamasını açıklamasının ardından Irak Merkezi Yönetimi,Paris’te bulunan Uluslararası Ticaret Odası’na tahkim başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Başvuru, Bağdat’taki merkezi hükümetin onayını almadan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin tek yanlı pazarladığı petrolü satın alan BOTAŞ’ı hedef alıyor.

KÜRT PETROLÜ AKDENİZ'E, PARASI HALKBANK'A

Irak Petrol Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kürdistan kaynaklı ham petrolü taşıyan, depolayan ve Ceyhan limanında bekleyen gemilere yükleyen Türkiye ve BOTAŞ, Irak ve Türkiye arasındaki boru hattı anlaşmasını ihlal etmiştir” deniyor.

BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı, Irak hükümetinin yaptığı tahkim başvurusunun ellerine ulaşmadığını bildirdi. Reuters haberine göre 1 milyon varil ham petrol taşıyan bir tanker, Ceyhan limanından Avrupa’ya yola çıkmış durumda. Satışın geliriyse, Halkbank’a yatırılacak. Petrolün büyük olasılıkla İtalya ya da Almanya’ya gittiği belirtiliyor.

Kuzey Irak’taki özerk Kürt yönetimi, geçen yıl kendi inşa ettiği bir boru hattı ve kamyonlarla Ceyhan limanına ham petrol göndermeye devam ediyor. Irak anayasası, petrol ve doğal gaz kaynaklarının idaresini ve gelirlerinin dağıtımı yetkilerini federal hükümete veriyor.

Amerikalı yetkililer, Kürt yönetimiyle yapılan tek yanlı petrol satışının şu sıralarda yeni hükümet kurma çalışmalarının yürütüldüğü Irak’la Türkiye arasındaki ilişkileri gerebileceği yönündeki kaygılarını gizlemiyor.

AFP'ye açıklamada bulunan bir Türk yetkili Irak'ın açtığı dava ile ilgili herhangi bir resmi tebligat yapılmadığını belirtti.

KERKÜK-YUMURTALIK BORU HATTI ONARILIYOR

Öte yandan Iraklı teknisyenlerin üç aydır kapalı olan Kerkük-Yumurtalık boru hattını onarmaya başladığı bildiriliyor. Üç ay önce el Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti militanlarının saldırısına uğrayan boru hattının kapalı kalması Irak hükümetine 3 milyar dolarlık zarara yol açtı.

Reuters haber ajansına bilgi veren yetkililer, güneyden getirilen komando birliklerinin yardımıyla IŞİD yerel sorumlusunun öldürüldüğünü hatırlatarak, onarımın ay ortalarında tamamlanacağının işaretini verdi. Kerkük-Yumurtalık boru hattı bu yılın başından bu yana 50 kez saldırıya uğradı. Saldırıyı düzenleyenlerin gerek IŞİD militanlarıyla birlikte çalışan petrol kaçakçıları olduğu bildiriliyor. Bölge Mart ayı başından bu yana Sünni militanların kontrolundaydı.

Kaynak:amerikaninsesi.com

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler