1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak Türkiye petrol davasını erteledi

Irak Türkiye petrol davasını erteledi

Irak Merkezi Hükümeti, Kuzey Irak’tan yapılan petrol ihracatı nedeniyle Türkiye’ye açtığı davayı 5 yıl erteledi. 

Irak Türkiye petrol davasını erteledi

Enerji Günlüğü - Irak Merkezi Hükümeti, Kuzey Irak’tan yapılan petrol ihracatı nedeniyle Türkiye’ye açtığı davayı 5 yıl erteledi. 

Irak’ın Türkiye’ye karşı açtığı petrol davasını ertelediği kaydedildi. Rus basınında yer alan habere göre, Irak’ın şimdiki Başbakanı Adil Abdülmehdi, eski başbakan Haydar İbadi döneminde Türkiye’ye karşı “Irak petrolünü Kürdistan Bölgesi’nden kaçak yollarla temin etme” suçlamasıyla açılan davayı 5 yıl erteledi. Davanın kaybedilmesi durumunda Türkiye’nin 26 milyar dolar ceza ödemesi bekleniyordu.

Türkiye, Erbil ile 2013’te yaptığı boru hattıyla petrol taşıma anlaşması yaptı. Petrol, Aralık 2013 itibariyle Ceyhan’da depolanmaya başlandı. Bağdat yönetiminin tahminlerine göre sadece 2014 yılının Kasım ayına kadar 2 milyar dolar değerinde toplam 27 milyon varil petrol ihracı gerçekleşti. Irak hükümeti, 2014 yılının ocak ve mart aylarında BOTAŞ’a gönderdiği ‘acil’ kodlu yazılarla Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan’da depolanmasını ve ihracının durdurulmasını istedi.

Irak Petrol Bakanlığı, mayıs ayında Türkiye ve BOTAŞ’a Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası nezdinde Tahkim’e dava açılması için başvurdu. Gerekçe olarak “Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi petrollerini, Irak Petrol Bakanlığı’nın onayı olmaksızın ihraç etmesi” gösterildi.

Milletlerarası Ticaret Odası tahkim merkezine 23 Mayıs 2014’te verilen dilekçeyle de Irak, Türkiye’ye ve BOTAŞ’a “250 milyon dolar tazminat ödenmesi ve Irak’la Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmış olan boru anlaşmalarının ihlaline son verilmesi” talebiyle dava açtı. Sonrasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenledi. Bölgedeki tüm ülkelerden tepki çeken referandum, 16 Ekim’de Irak ordusunun Kerkük’e girmesiyle sona erdi. Eylül 2017’de Türkiye Bağdat hükümeti ile petrol ihracatı konusunda yeni bir anlaşma imzalamaya ve Erbil’i devre dışı bırakmaya karar verdi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler