1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Irak`a elektrik ihracını Kartet ve Aksa yapacak

Irak`a elektrik ihracını Kartet ve Aksa yapacak

Enerji Günlüğü - Irak'ın Musul Bölgesi'ne elektrik ihracatı için başvuruya açılan 300 MW'lik kapasite, Aksa Enerji ve Karadeniz Holding'in şirketi Kartet...

Irak`a elektrik ihracını Kartet ve Aksa yapacak

Enerji Günlüğü - Irak'ın Musul Bölgesi'ne elektrik ihracatı için başvuruya açılan 300 MW'lik kapasite, Aksa Enerji ve Karadeniz Holding'in şirketi Kartet arasında eşit olarak paylaşıldı. 

Türkiye'den Irak'a elektrik ihracatının nasıl ve kimler tarafından yapılacağı netleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak ve Türkiye arasındaki 300 MW'lik iletim kapasitesini kullanarak Irak'a elektrik ihracatı yapmak isteyen iki şirketin başvurduğunu hatırlattı.

YILDA 2 MİLYAR kWh İHRACAT

Irak’ın Musul Bölgesi’ne yapılacak elektrik ihracatı için iki şirkete de onay verildiğini kaydeden Köktaş, söz konusu iletim kapasitesinin, Kartet ve Aksa şirketleri tarafından paylaşıldığını ifade etti. Irak-Türkiye arasındaki iletim hattı üzerinden Irak'a yılda 2 milyar kilovatsaate yakın elektrik ihraç edilmesi bekleniyor. Bu ihracatın parasal değeri de yaklaşık 400 milyon lira olarak hesaplanıyor.

İRAN'DAN İTHALAT KONUSU

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, İran’dan elektrik ithalatı için başvuran şirketin durumunun da önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtti. İran’dan izole bölge yöntemiyle elektrik ithalatı için iki hatt kullanılabiliyor. Bunlardan biri 150 MW kapasiteli Khoy-Başkale hattı diğeri ise 40 MW kapasiteli Doğubeyazıt-Bazargan hattı.

SIRADA GÜRCİSTAN HATTI VAR

Türkiye'nin elektrik alışverişi yaptığı ülkeler arasına Gürcistan da katılacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bu yılın sonunda Gürcistan ile yaklaşık 700 MW’lık iletim kapasitesi yatırımının da tamamlanacağını anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler