1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Iraklı Kürtler, Koç`a petrol satmak istiyor

Iraklı Kürtler, Koç`a petrol satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Kuzey Irak'ın kendilerine "bizden de petrol alın" dediğini açıkladı. Tüpraş, Kürt...

Iraklı Kürtler, Koç`a petrol satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Kuzey Irak'ın kendilerine "bizden de petrol alın" dediğini açıkladı. Tüpraş, Kürt petrolü ithal etmeye başlayabilir. 

Mustafa Koç, Arçelik AŞ'nin Güney Afrika’daki markası Defy’ın ziyareti sırasında Türk gazetecilerle sohbet etti. DÜNYA'nın haberine göre sohbet sırasında Mustafa Koç, Grubun bugüne kadar hiç bulunmadığı, know how'ına sahip olduğu yepyeni bir işe girmeyi planları arasına aldığını açıkladı.

Sohbet sırasında Irak’ta merkezi hükümet ile Kürt yönetiminin, bölgeden çıkan petrolün uluslararası piyasalara çıkışı konusunda anlaşması da gündeme geldi. Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş'ın, Irak'tan petrol alımına da değinen Mustafa Koç, "Somo'dan (Irak devlet petrol şirketi) yaklaşık 4 milyon ton kadar petrol alıyoruz. İran’dan da bir o kadar alıyoruz" dedi.

Mustaf Koç'un açıklamalarıyla, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Koç Grubu'na, yani Tüpraş'a ham petrol satmak istediği de ortaya çıktı. Mustafa Koç şöyle dedi:

"Şimdi Kuzey Irak, 'Bizden de alın' diyor haklı olarak. Aralarında (Erbil ve Bağdat'ı kastediyor) bir anlaşma sağlandığı zaman biz değerlendireceğiz. Lojistik olarak çok kolay. Şimdiye kadar aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı Somo ile ilişkilerimizi tehlikeye atmamak için girişmedik."

Enerji Günlüğü'nün yorumu: 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un açıklamaları, Tüpraş'ın önümüzdeki dönemde Kürt Bölgesi'nde üretilen petrolü de ithal edip işleyebileceğini ortaya koydu. Böylesi bir gelişme, Tüpraş'ın ticari açıdan da ciddi avantaj sağlaması anlamına gelebilir. Çünkü mesafenin kısa olması, ham petrolün daha ucuza maledilmesini sağlayabilir. Bu gelişme aynı zamanda, Türkiye'nin ham petrol ithalatına ödediği faturayı da, çok fazla olmasa da aşağı çekebilecek nitelikte. 

Önceki ve Sonraki Haberler