1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Irak’ta elektrik kesintisi protestoları büyüyor

Irak’ta elektrik kesintisi protestoları büyüyor

Enerji Günlüğü - İran'ın Irak'a verdiği bin 200 megavat elektriği kesmesi sonrası uzayan elektrik kesintileri nedeniyle hava sıcaklığının 50 dereceyi...

Irak’ta elektrik kesintisi protestoları büyüyor

Enerji Günlüğü - İran'ın Irak'a verdiği bin 200 megavat elektriği kesmesi sonrası uzayan elektrik kesintileri nedeniyle hava sıcaklığının 50 dereceyi aştığı illerde halkın protestoları yayılıyor.

2003 yılındaki ABD işgalinin ardından ülke genelinde elektrik krizi yaşayan Irak sıcaklığın bazı illerde 50 dereceyi aştığı bu günlerde komşusu İran’a elektrik borcunu ödeyememesi nedeniyle yeni bir kriz yaşıyor. İran’ın Irak’a verdiği elektriği biriken borçların ödenmemesi nedeniyle kesmesi ardından dün Basra kentinde başlayan ve 1 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan protestolar haftasonu Vasıt, İmare ve Babil şehirlerine sıçradı. Barikatlar kurarak caddeleri kapatan göstericiler ile polis arasında meydana gelen çatışmalar sonucu birkaç kişinin yaralandığı ve bazı göstericilerin de gözaltına alındığı ifade edildi. 

İran'ın 5 Temmuz 2018 itibariyle Irak'a bin megavatlık elektrik akışını durdurduğunu ve Meysan, Zikar ve Basra illerinde elektrik kesintilerinin süresi daha da uzamıştı. Üç gün sonra da Irak'tan bir heyet elektriği yeniden sağlamak ve sorunun çözümü için İran'ın başkenti Tahran'a gitmişti. Irak'ın İran'a elektrik borcunun bir milyar dolar olduğu kaydediliyor. 

Irak Elektrik Bakanlığı tarafından yayınlanan rakamlara göre, elektrik ihtiyacı 23 bin megavat olan Irak, 15 bin 700 megavat elektrik üretiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler