1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak’tan petrol fiyatlarını değiştirecek hamle

Irak’tan petrol fiyatlarını değiştirecek hamle

Enerji Günlüğü - Irak’ın 2020 yılına kadar ham petrol kapasitesini üçe katlayarak günde 9 milyon varil ham petrol pompalama hedefi ve İran ile işbirliği...

Irak’tan petrol fiyatlarını değiştirecek hamle

Enerji Günlüğü - Irak’ın 2020 yılına kadar ham petrol kapasitesini üçe katlayarak günde 9 milyon varil ham petrol pompalama hedefi ve İran ile işbirliği stratejisini geliştirmesi petrol fiyatlarında çarpıcı değişikliklere neden olabilir.

İngiliz düşünce kuruluşu “Chatham House” tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da enerji piyasası” konulu konferansta konuşan Enerji işlerinden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani, Irak’ın önümüzdeki 10 yıllık dönemde şu anda günlük 3 milyon varil olan petrol üretim hacmini 9 milyon varile çıkarmayı planladığını belirtti.

İngiliz petrol şirketleri BP ve Royal Dutch Shell’in aktif olarak katılabilecekleri bu plan, savaş ve ülkedeki iç çatışmalar sonucunda hemen hemen tamamen tahrip olan ekonomi ve altyapıyı yoğun bir şekilde eski haline döndürmeye başlama çabası olarak değerlendiriliyor.

Dünyanın ekonomik büyümesinin yakıt ihtiyacı olduğunu anladıklarını ifade eden Şehristani, 2020 yılına kadar dünya petrol talebini tahmin etmenin çok zor olduğunu, çünkü dünya ekonomisinin tahmin edilemez olduğunu belirtti.

Irak için buna benzer girişimler yakıt piyasasında lider konumunda bulunan ve son on yıldır OPEC’te petrolün varil fiyatını 100 doların üzerinde tutan Suudi Arabistan’ı piyasada daraltabilir.Suudi Arabistan şu anda piyasa payını koruyabilmek için üretimini arttırma baskısı altında.

Ancak Irak hedeflediği bu petrol üretim artışını gerçekleştirse bile, bunu aktaracak etkin bir boru hattı ve liman altyapısı bulunmuyor.Irak’ın Basra yakınlarındaki El Faw’da bulunan petrol ihraç terminalinin yenilenmesi için milyarlarca pounda ihtiyaç var.

Irak yönetimi ayrıca petrol pazarındaki konumunu güçlendirmek ve küresel petrol piyasasında Suudi Arabistan’a karşı tek cephe oluşturmak için İran’da petrol üretiminin arttırılmasına yardımcı olmayı planlıyor. Şehristani bununla ilgili olarak “İran sürekli olarak bizimle temas halinde, onlar bizimle önerilen modeli paylaşmak istiyorlar” şeklinde konuştu. Bağdat İran’a uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlamak üzerinde çalışmalar yürütüyor.

İran ve Irak’ın günlük petrol üretim potansiyeli hacmi yaklaşık 12.5 milyon varil.

Kaynak: The Telegraph

Önceki ve Sonraki Haberler