1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak’tan petrol ticaretini geliştirecek demiryolu projesi

Irak’tan petrol ticaretini geliştirecek demiryolu projesi

Irak, ekonomisini canlandıracak ve Türkiye'yi bir transit merkezi hâline getirecek demiryolu ve otoyol projesine başlıyor.

Irak’tan petrol ticaretini geliştirecek demiryolu projesi

Enerji Günlüğü - Irak, güneyindeki petrol zengini Büyük Fav Limanı'nı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak 17 milyar dolarlık bir demiryolu ve otoyol projesi başlattı.

Irak, Süveyş Kanalı’na rakip olmayı ve Asya-Avrupa arasındaki ticaretten transit pay almak amacıyla 17 milyar dolarlık proje başlattı. Irak, petrol zengini Büyük Fav Limanı'nı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak bir demiryolu projesini başlattığını açıkladı. 17 milyar dolarlık proje, Irak'ta onlarca yıl süren savaş ve krizin ardından ülke ekonomisini dönüştürmeyi ve iki kıta arasındaki seyahat süresini kısaltarak Türkiye'yi bir transit merkezi hâline getirmeyi amaçlıyor.

LİMANIN YARISI İNŞA EDİLEBİLDİ

Basra ilindeki Fav kentinde bulunan Büyük Fav Limanı’nın Orta Doğu’nun en büyük limanı olması hedefleniyor. Liman inşa çalışmaları 10 yıl önce başlamasına rağmen hala yarısı tamamlanabilmiş durumda. Proje ile demiryolları ve otoyollar, ülkenin ortasındaki pek çok kenti birbirine, bu limana ve Türkiye’ye bağlayacak.

"'KALKINMA YOLU' KALKINMAYA GİDEN YOLU AÇACAK"

Reuters’a konuşan Irak Limanları Şirketi Genel Müdürü Ferhan el Fartusi, “Kalkınma Yolu” adını verdikleri bu yolun yalnızca yük ve yolcu taşımakla kalmayacağını, aynı zamanda ülkenin pek çok bölgesi için kalkınmaya gidecek yolu açacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler