1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak'tan Rosneft’e Kürt petrol anlaşması uyarısı

Irak'tan Rosneft’e Kürt petrol anlaşması uyarısı

Enerji Günlüğü - Irak merkezi hükümeti, Rus petrol şirketi Rosneft’i IKBY ile yaptığı anlaşmadan vazgeçmeye ve petrol alanında federal hükümeti...

Irak'tan Rosneft’e Kürt petrol anlaşması uyarısı

Enerji Günlüğü - Irak merkezi hükümeti, Rus petrol şirketi Rosneft’i IKBY ile yaptığı anlaşmadan vazgeçmeye ve petrol alanında federal hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı ile çalışmaya çağırdı.

Irak Meclisi Petrol ve Enerji Komitesi Başkanı Ali Muarica, Rus enerji şirketi Rosneft ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmayı kınayarak, gayri meşru olarak nitelendirdi ve Rus şirketini anlaşmadan vazgeçmeye çağırdı. Muarica, Federal Petrol Bakanlığı’nın, kanunlar ve temsilciler konseyinin son kararıyla yetkilendirilen tek resmi ve meşru taraf olduğunu belirtti.

Anlaşmanın, IKBY’nin petrol anlaşmalarını yapma ve petrol ihraç etme dahil birçok yetkileri kısıtlandıktan sonra yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Petrol ve Enerji Komitesi, Rus şirketi Rosneft ve Erbil hükümeti arasında imzalanan anlaşmayı kararlı biçimde reddediyor ve kınıyor, hukuk ve kanun açısından geçersiz sayıyor” dendi.

Rosneft Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile 5 petrol bloğunun geliştirilmesi için 400 milyon dolar yatırım yapmak konusunda da anlaşmıştı. Rosneft ayrıca, Kuzey Irak Bölgesi Kürt Yönetimi'nin Irak merkezi hükümetinden bağımsız olarak inşaa ettiği petrol boru hattının çoğunluk hisselerini almak için anlaşmıştı.

IKBY’NİN ANA PETROL HATTININ KONTROLÜ ROSNEFT’TE OLACAK

ROSNEFT KUZEY IRAK’TA PETROL ÇIKARACAK

Önceki ve Sonraki Haberler