1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak`tan yeni petrol boru hattı, çözüm sürecinin ilk sonucu olacak

Irak`tan yeni petrol boru hattı, çözüm sürecinin ilk sonucu olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye'ye getirecek yeni boru hattının çözüm sürecinin ölçülebilir...

Irak`tan yeni petrol boru hattı, çözüm sürecinin ilk sonucu olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye'ye getirecek yeni boru hattının çözüm sürecinin ölçülebilir ilk sonucu olacağını söyledi.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre Bakan Taner Yıldız, Irak Merkezi Hükümeti'nin hassasiyetini dikkate aldıklarını vurguladı. Yıldız, "Yokmuş gibi bir şey yapamayız. Oradaki 19 ülke, 39 şirket 4-5 yıldan beri faaliyet gösteriyorken problem yok. Problem yoksa bunlar ticari sözleşmedir. Bu ticari sözleşmeleri biz de yapabiliriz" dedi.

Türkiye'nin Irak'ın normalleşmesine itina gösterdiğini anlatan Yıldız, "Hidrokarbon yasası gündemde. Gelirlerin yüzde 17'sini Kuzey Irak, yüzde 83'ünü merkezi hükümet alacak. Ancak şu ana kadar kendi aralarında dağıtabilmiş değiller. Bunu belki Türkiye sağlayacak" diye konuştu. Türkiye'nin ticari sözleşme yapma hakkına sahip olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz bu anlaşmalara değer katıyoruz, yaptığımız ticari sözleşmelerde karşılıklı çıkar esas" ifadesini kullandı.

Taner Yıldız, Irak'tan Türkiye'ye petrol taşımak üzere kurulacak yeni bir petrol boru hattının, çözüm sürecinin ilk somut sonucu olabileceğini de ifade etti.

TANER YILDIZ, İSRAİL'E MESAJ VERDİ

İsrail'in özür dilemesiyle gündeme gelen boru hattı konusunda da açıklama yapan Yıldız, "İşbirliği yapabiliriz. Bu konuda kapalı değiliz. Ancak İsrail ile aramızdaki 'çözüm süreci' başladıktan sonra bu olabilir" dedi. Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili olarak da, "Çin veya Japonya ile hükümetler arası anlaşma yapacağız. Mayısta bu işin adını koyacağız" şeklinde konuştu.

SİSMİK GEMİ AKDENİZ'E İNİYOR

Sismik geminin Karadeniz'deki işlerini bitirip Akdeniz'e geçeceğini anlatan Yıldız, "Üç ve iki boyutlu taramaların hepsini yapıyor. Denizde 6 kilometre derinliğinde, 1 kilometre eninde bir yerin süpürüldüğünü düşünün. Ne varsa onu gösteriyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler