1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran-AB ticaret mekanizması gün sayıyor

İran-AB ticaret mekanizması gün sayıyor

Enerji Günlüğü - İran ile Avrupa Birliği arasında ABD Doları kullanılmadan ticareti kolaylaştıracak özel ödeme mekanizmasının bir kaç ay içinde...

İran-AB ticaret mekanizması gün sayıyor

Enerji Günlüğü - İran ile Avrupa Birliği arasında ABD Doları kullanılmadan ticareti kolaylaştıracak özel ödeme mekanizmasının bir kaç ay içinde faaliyete geçeceği kaydediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran ile Avrupa Birliği arasında ABD Doları kullanılmadan ticareti kolaylaştıracak mekanizmanın önümüzdeki günlerde oluşturulmasını beklediğini söyledi. 

Fransa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan Le Drian, "Mekanizma, önümüzdeki günlerde oluşturulacak. İran'a petrol kaynaklarından faydalanma ve aynı zamanda Avrupa'daki üç ana ticaret ortağından zaruri ürünleri almasına imkan verecek euroyu temin etmesine imkan verecek bir takas evi gibi çalışacak" dedi.

ABD'nin getirdiği sınırlamaları bypass edecek olan mekanizma Fransa'da kayıtlı olacak ve Almanya tarafından çalıştırılacak. Fransa, Almanya ve Britanya'nın bu mekanizmada ortak olarak yer almaları da büyük olasılık. 

AB diplomatları da mekanizmanın bu ay duyurulacağını belirtiyorlar, ancak kullanılabilir hale gelmesinin birkaç ay alacağını ifade ediyorlar. 

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın ABD dışındaki tarafları, ABD'nin uygulayacağını duyurduğu yaptırımlar sonrasında nükleer anlaşmanın devam etmesi ve İran ile ticaretin sürdürülmesi için özel bir mekanizma oluşturmak konusunda anlaşmışlardı.

İRAN İLE TİCARET İÇİN ÖZEL BİR ÖDEME MEKANİZMASI KURULACAK

Önceki ve Sonraki Haberler