1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran, Asya`ya petrol ihracatını artırdı

İran, Asya`ya petrol ihracatını artırdı

Enerji Günlüğü - İran, Asya'ya petrol ihracatını ilk 6 ayda geçen yıla göre yüzde 25 artırdı.Cenevre görüşmeleri sonrası yaptırımların kısmen...

İran, Asya`ya petrol ihracatını artırdı

Enerji Günlüğü - İran, Asya'ya petrol ihracatını ilk 6 ayda geçen yıla göre yüzde 25 artırdı.

Cenevre görüşmeleri sonrası yaptırımların kısmen yumuşatılmasının ardından İran, en büyük müşterileri olan Asya ülkelerine petrol ihracatını 2014 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25'den fazla artırdı.

İran, aralarında Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın olduğu Asya ülkelerine ilk 6 ayda günde 1,2 milyon varil seviyesinde ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde günde 961.236 varil petrol ihraç edilmişti.

İran’ın en büyük petrol müşterisi olan Çin yılın ilk altı ayında petrol alımını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında arttırdı. Hindistan ise İran’dan üçte bir oranında daha fazla petrol ithal etti.

İran ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülke (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin)ve Almanya 24 Kasım 2013 tarihinde Cenevre’de altı aylık bir anlaşma imzalamışlar ve anlaşma 20 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu anlaşma ile İran üzerinde uygulanan yaptırımlar yumuşatılmıştı. Bunun etkileri ilk altı ayda petrol ticaretinde de kendini gösterdi.

Anlaşma sonrasında Shell, BP, Petronas, Repsol, Lukoil, Total ve Eni gibi dünyanın petrol devleri İran piyasasına yeniden dönmek istiyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler