1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran Çin ile petrol anlaşmasını iptal etti

İran Çin ile petrol anlaşmasını iptal etti

Enerji Günlüğü - İran, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile imzaladığı 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını iptal etti.İran Milli Petrol Şirketi...

İran Çin ile petrol anlaşmasını iptal etti

Enerji Günlüğü - İran, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile imzaladığı 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını iptal etti.

İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) Genel Müdürü Rükneddin Cevadi, 2009 yılı sonunda Çin devlet enerji şirketi CNPC ile yapılan 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasının, şirketin anlaşma sorumluluklarını zamanında ve tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

Cevadi, Şubat ayının ortalarında 90 günlük ültimatomun sona ermesinden bir ay sonra Çinli şirketin bir şey yapmamasının anlaşmanın feshine yol açtığını ifade etti.

Anlaşma gereği China National Petroleum Corp’un (CNPC) İran-Irak sınırındaki Kuzey Azadegan petrol sahasındailk aşamada 185 kuyu sondajı açması gerekirken, şu ana kadar ancak 7 kuyu sondajı gerçekleştirdi. Çinli şirket, Azadegan’da günlük 600 bin varil petrol üretmeyi hedefliyordu.

Ocak 2009'da imzalanan anlaşma sonrası İran Çinli şirketin kullandığı sondaj aletlerinin çok kalitesiz olmasından ve sondaj çalışmalarının maliyetinin planlanandan çok daha yüksek olmasından şikayetçiydi.

İran’ın Güneybatısında yer alan Azadegan sahası, dünyanın en büyük petrol sahası. İran hükümetine göre saha 33 milyar varillik bir rezerve sahip.

Başka bir Çinli petrol devi Sinopec, Azadegan’ın komşusu Yadavaran alanını geliştiriyor. Çin, Batılı ülkelerin, nükleer programı nedeniyle yaptırım uyguladığı İran’ın petrol pazarında büyük rol oynuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler