1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran, dev rezervlerine rağmen gaz ithal edebilir

İran, dev rezervlerine rağmen gaz ithal edebilir

İran basınında yer alan haberlere göre dünyanın en büyük 2’nci doğalgaz rezervine sahip ülkesi İran büyük sıkıntı içinde.

İran, dev rezervlerine rağmen gaz ithal edebilir

 

Enerji Günlüğü - İran basınında yer alan haberlere göre dünyanın en büyük 2’nci doğalgaz rezervine sahip ülkesi İran büyük sıkıntı içinde. Haberlere göre İran, doğalgaz alanında 50 milyar dolar büyüklüğünde yatırım yapamazsa devasa rezervlerine rağmen  ithalatçı durumuna düşebilir.  

Dünyadaki toplam doğalgazın yüzde 17’sine sahip olduğu hesaplanan İran, yeni bir krizle karşı karşıya. ABD’nin eski Başkanı Donald Trump döneminde nükleer görüşmelerin kesilmesi nedeniyle İran’a yaptırımlar devam ediyor. Bu nedenle uluslararası enerji sektörünün dev şirketleri İran’da yatırımlarını durdurdu. Yeni Başkan Biden döneminde tekrar görüşmeye başlayan iki ülkenin de adım atmakta isteksiz davranması, krizi derinleştiriyor. 

İran Hükümeti, doğalgaz sıkıntısı nedeniyle bu kış elektrik kesintileri yaşanabileceği konusunda uyardı. Ülkenin milli doğalgaz şirketinin yöneticisi de yaptığı açıklamada acil adımlar atılmaması halinde İran’ın net doğalgaz ithalatçısı durumuna düşebileceği uyarısında bulundu. 

İran’ın en büyük doğalgaz rezervi, deniz üzerinde Katar ile paylaştığı Güney Pars Sahası. Tahran’ın 5 yıl önce Fransız TotalEnergies’le yaptığı 5 milyar dolarlık saha geliştirme anlaşması, ABD’nin yaptırımları nedeniyle kesintiye uğradı. Total’in İran’dan çıkması üzerine projeyi Çinli CNPC devraldı ancak çalışmaların çok yavaş ilerlediği ifade ediliyor. 

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler