1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran doğalgazının fiyatı düşebilir

İran doğalgazının fiyatı düşebilir

Enerji Günlüğü - İran’ın Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatı ihraç miktarı arttığı gerekçesiyle düşürülebilir.Fars Haber Ajansı'nın internet...

İran doğalgazının fiyatı düşebilir

Enerji Günlüğü - İran’ın Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatı ihraç miktarı arttığı gerekçesiyle düşürülebilir.

Fars Haber Ajansı'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Türkiye’nin İran aleyhinde açtığı doğalgaz davası ile ilgili mahkemenin son turu öncesinde, Türkiye ile yüz yüze müzakere edileceği ve doğalgaz fiyatının düşürülebileceği açıklandı.

Açıklamada buna gerekçe olarak, Türkiye’nin İran doğalgazının Türkiye’ye ihracatının arttığını prensip olarak kabul etmesi gösterildi.

Bundan önce de İran Petrol Bakanı Yardımcısı doğalgaz fiyatı konusunda yaptığı açıklamada, bu fiyatın ihraç edilen doğalgaz hacmine göre belirlendiğini, İran’ın Türkiye’ye ihraç ettiği doğalgaz hacmi Rusların ihraç ettiği doğalgaz hacminden fazla olduğu takdirde fiyatın Rusya’nın fiyatına göre daha düşük olacağını kaydetmişti.

Geçen ay Türkiye’yi ziyaret eden İran Başbakanı Hasan Ruhani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile doğalgaz fiyatı konusunu görüşmüş ve eğer fiyat konusunda bir anlaşma sağlanırsa Türkiye’nin İran’dan daha fazla doğalgaz alabileceği ifade edilmişti.

Türkiye İran’dan yılda 10 milyar metreküp doğalgaz satın alıyor ve fiyatın % 25 düşmesini istiyor. Şu anda Türkiye en yüksek fiyatı İran doğalgazı için ödüyor. Türkiyebin metreküp doğalgaz için İran’a 490 dolar civarında ödüyor. Aynı miktar için Rusya’ya ödenen fiyat 390 – 400 dolar.

EPDK 2014 yılı tüketim tahminine göre Türkiye bu yıl 46,5 milyar metreküp gaz tüketecek.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler